Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
A view of the European Parliament during a plenary session in Strasbourg, eastern France, Wednesday March 27, 2019. The Parliament discusses the conclusions of the 21-22 March EU summit, including Brexit, with European Council President Donald Tusk and Commission President Jean-Claude Juncker. (AP Photo/Jean-Francois Badias) Bild: Jean-Francois Badias
A view of the European Parliament during a plenary session in Strasbourg, eastern France, Wednesday March 27, 2019. The Parliament discusses the conclusions of the 21-22 March EU summit, including Brexit, with European Council President Donald Tusk and Commission President Jean-Claude Juncker. (AP Photo/Jean-Francois Badias) Bild: Jean-Francois Badias

EU-valet: Sätt väljarnas vardag i fokus

Prata fakta, framgångar och lyft den enskildes förtjänster av och möjligheter inom EU. Det är en rak väg till väljarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Valet till Europaparlamentet handlar om vår vardag mer än många tror. Nästan alla lagar som berör oss som konsumenter beslutas på EU-nivå – om maten, kemikalierna, integriteten, reklamationsrätten. Men väljarna känner att de inte har tillräcklig kunskap för att välja och drygt hälften vet inte att valet hålls nu 26 maj, enligt Novus respektive DN/Ipsos.

Det är hög tid att debatten handlar om kopplingen mellan Bryssel och köksbordet. Och enligt den partienkät som Sveriges Konsumenter gjort har partierna stora ambitioner för konsumenterna, väljarna.

EU upplevs av en del som en fjärran koloss. Men i EU klubbas det mesta av konsumentlagstiftningen. Genom åren har framgångarna för konsumenterna varit många. Sedan Sverige gick med i EU har vi bland annat sett vinster för väljarna gällande säkrare produkter och livsmedel, skarpare lagstiftning kring kemikalier, utökade möjligheter att reklamera varor och mer energisnåla och mindre miljöbelastande produkter och bilar.

Men politikerna verkar har misslyckats att visa på EU:s betydelse. Enligt Novus-undersökningar har väljarna för lite kunskap för att göra ett medvetet val av parti den 26 maj och var femte svensk är osäker inför valet. Samtidigt visar DN/Ipsos att sex av tio svenskar inte vet att valet ska hållas nu i maj. Det är alltså otroligt viktigt att debatten blir mer relaterbar för väljarna.

Sveriges Konsumenter är drivande i den europeiska konsumentorganisationen BEUC. Vi vill vitalisera samtalet och inom våra ramar finns otaliga sakfrågor som kan engagera. Därför har BEUC presenterat krav inom fem prioriterade konsumentområden.

· Artificiell intelligens (AI) i konsumenternas tjänst

· Konsumentprodukter med längre livslängd

· Förenklad livsmedelsmärkning för det hälsosamma valet

· Konsumenter ska inte utsättas för skadliga kemikalier

· Tillgång till mediciner till konkurrenskraftiga priser

Alla krav finns i vår publikation ”Från Bryssel till köksbordet”. Utifrån den lät vi dagens svenska partier i parlamentet att svara på en enkät med 22 frågor. Det vi kan konstatera är att en majoritet av de politiska åtgärderna vi föreslår får stöd. 60 procent av svaren var positiva, 34 procent gav delvis stöd och i 6 procent av frågorna höll partierna inte med.

Störst stöd fick våra krav kring skadliga kemikalier, där vi i 86 procent av frågorna fick fullt stöd, följt av kraven gällande konsumentprodukter med längre livslängd, där 57 procent av svaren var positiva. Samtidigt hittar vi där flest invändningar, 11 procent. Lägst stöd fick kraven kring förenklad hälsomärkning för mat, där knappt 30 procent fick stöd. Mest tveksamma svar fick kraven gällande AI.

Givetvis skiljer vägen fram till förbättringar partierna åt och kommentarerna var många. Men att partierna har tydliga åsikter i konsumentfrågor är glädjande. Och i nuläget viktigt. För genom våra krav kan politikerna visa hur de bland annat är på banan gällande lagstiftning om vår integritet, hur de vill stoppa skadliga varor och att de bryr sig om vår framtid. Att de helt enkelt vill arbeta för oss.

Ambitionerna kring konsumentfrågor hos partierna ger ett sällan skådat läge att debattera väljarnära fakta och EU:s potential. Det är dit vi hoppas att samtalet kan vridas, då debatten idag ofta missar sakfrågor och folks vardag. Involvera konsumenterna och de som företräder dem. Prata fakta, framgångar och lyft den enskildes förtjänster av och möjligheter inom EU. Det är en rak väg till väljarna. Dessutom behöver näringslivets tunga lobbyister mer motvikt. Det gynnar alla, inklusive marknaden.

Jan Bertoft

Generalsekreterare

Sveriges Konsumenter

Örjan Brinkman

Ordförande

BEUC