Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Catharina Bråkenhielm

Förändring kräver tålamod och ett sinne för utveckling

Catharina Bråkenhielm (S): Vi är på rätt väg

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Gunnar Persson

LÄS MER: Varför går omsorgen med så stora underskott i Orusts kommun?

När fullmäktige presenterar kommande års budget har allmänheten möjlighet att ställa frågor på den. Vill man ha ett detaljrikt svar ska man skicka in sin fråga i förväg, det gjorde inte Gunnar Persson. Gunnar Persson ställde först en specifikt en fråga till mig om Fyrklöverns äldreboende som besvarades positivt då det är en verksamhet som hållit sin budget och personalen är delaktig genom att den drivs som intraprenad. Då växlades frågan raskt över och blev hela äldreomsorgen på Orust. Jag förklarade så utförligt jag hann på den korta stund man har på sig men jag har noterat att Gunnar Persson inte är nöjd med de svar han fick. Att ingående redogöra för allt det arbete som pågår låter sig inte göras på några korta minuter.

LÄS MER: Underskottet allt större för omsorgen på Orust

Han ställer två nya frågor om Orust Kommuns äldreomsorg, inte heller i en insändarspalt kan man redogöra för allt det arbete som bedrivs på ett rättvist sätt.

Nej det är inte en felaktig budgetering. Verksamheten har att se till att bedriva verksamhet inom den ram man fått som är ungefär hälften av Orust Kommuns budget. Den pengapåsen utökas dessutom varje år. Nu har det lagts en rad uppdrag som avser att effektivisera kringkostnaderna utan att man försämrar för vårdtagarna. Orust kommun har en betydligt högre kostnad för äldreomsorgen än liknande kommuner. Det är en kommuns svåraste område att hantera och man arbetar för fullt med det. Att tro att man kan vända det på något år utan att ta bort ej lagstadgade verksamheter är att vara för optimistiskt men att styra och leda är det politik handlar om och vår viktigaste uppgift.

Förändringarna handlar både om verksamheters inriktning och ändamål och om vilka resurser som ställs till förfogande för att nå de uppställda målen.

Budgeten för 2019 innehåller både krav på förändringar och uppföljning av förbrukningen av tillsatta resurser. Uppföljningen sker på alla plan, utskottet, kommunstyrelsen, ledningsgruppen och revisionen.

Ett mycket stort arbete genomförs nu av våra tjänstepersoner för att få ekonomin i balans samtidigt som vi utvecklar omsorgen så att vi erbjuder det som våra brukare har rätt till.

De rapporter som vi har tillgång till visar nu att vi är på rätt väg.

Men det kräver både tålamod, vi tillträdde i januari i år, och ett öppet sinne för utveckling och förändring.

Catharina Bråkenhielm (S)

Kommunstyrelsens ordförande Orust