För de arbetslösas skull måste arbetsförmedlingen fungera bättre, skriver Caspian Rehbinder.
För de arbetslösas skull måste arbetsförmedlingen fungera bättre, skriver Caspian Rehbinder. Bild: Pressbild & TT

Förbluffande få hjälps av Arbetsförmedlingen – reform är ett måste

Arbetsförmedlingen får oskälig kritik och borde få arbetsro för att möta corona i stället för att reformeras mitt i en jobbkris, skriver arbetsförmedlaren Christine Ahl Dahlström.

ANNONS
|

Replik till Christine Ahl Dahlström

LÄS MER:Sluta tjurfäktas om Arbetsförmedlingen i pågående samhällskris!

Det är lätt att sympatisera med Ahl Dahlström: Det blir svårare för arbetsförmedlare att arbeta långsiktigt på en arbetsplats i ständiga reformer, omstruktureringar och åtgärder. Hade verksamheten fungerat hade det varit olämpligt att reformera myndigheten just nu, i kristid. Men stora delar av verksamheten fungerar inte och reformer behövs.

Arbetsförmedlingen har länge dragits med dyra åtgärder och små resultat. Ett exempel är extratjänsterna, som efter avslutad insats bara lett till fem procent i arbete – trots kostnader på nästan tre miljarder kronor bara i år. Andra exempel är ännu värre. Arbetsmarknadsutbildningarna leder enligt Arbetsförmedlingens egen statistik till mindre chans att få ett jobb.

ANNONS

”Förnyelseresan” som Ahl Dahlström nämner som ett positivt exempel har bland annat inneburit IT-skandaler, olagliga valideringsinstrument, coach-seanser och misslyckade traineesatsningar.

Faktum är att Arbetsförmedlingen bara förmedlar 1,5 procent av alla jobb. Siffran är så förbluffande låg att Ahl Dahlström ställer frågan: ”Hur går den mätningen till?” Svaret är att siffrorna kommer från Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar (AKU).

LÄS MER:Arbetsförmedlingen är ineffektiv och dysfunktionell

Problemen är både många och stora. För de arbetslösas skull måste arbetsförmedlingen fungera bättre. Lyckligtvis är allt inte mörker utan vissa delar av verksamheten fungerar klart bättre. Nyligen lyfte Riksrevisionen fram programmet stöd och matchning (STOM) som framgångsrikt med goda resultat.

Upplägget för STOM liknar den reform som regeringen, C och L arbetar med. Att flytta resurser från dyra och ineffektiva arbetsmarknadsutbildningar och extratjänster till STOM och insatser som ger goda resultat, vore ett bra steg i riktning mot en större reform.

Vi står inför mycket stora svårigheter på arbetsmarknaden. Sveriges arbetsförmedlare behöver de bästa möjliga förutsättningarna för att hjälpa människor ur arbetslöshet. Det kommer inte att gå utan reform av Arbetsförmedlingen.

Caspian Rehbinder

arbetsmarknadsansvarig på Timbro

ANNONS