Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Karin Thorvaldsson
Bild: Karin Thorvaldsson

Förhandlingar med SD är att ge vika för krav

Henrik Edin (L): Deras politik leder till ett allt mer tillslutet och kallt samhälle

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I ett uppmärksammat utspel förra veckan konstaterade Kristdemokraternas Ebba Busch Thor att i hennes parti var man minsann inte rädd för andra partiers värderingar. Därför, menade hon, skulle det inte vara några problem att förhandla politik med Sverigedemokraterna. Men att förhandla med Sverigedemokraterna innebär per definition att man måste ge vika för deras krav.

Även om man inte är rädd för Sverigedemokraternas värderingar borde man vara mer varsam med sina egna. Kristdemokraterna har gjort en lång resa de senaste åren. Från att ha varit ett parti som lagt kraft och energi på att driva en human politik grundad i kristna värderingar om medmänsklighet tycker partiet nu att det är helt i sin ordning att förhandla med ett främlingsfientligt parti.

Man säger hej till varandra i lunchkön och kallpratar med varandra om vädret och annat i korridorerna.

Det finns de som hävdar att det pågår någon slags mobbning mot Sverigedemokraterna i riksdagen. Det är inte sant. Liksom ledamöter från andra partier bemöts Sverigedemokratiska riksdagsledamöter med tillbörlig respekt. Man säger hej till varandra i lunchkön och kallpratar med varandra om vädret och annat i korridorerna. Det är heller ingenting konstigt att Sverigedemokraterna och andra partier ibland driver samma politik.

Därför måste man förstå Kristdemokraternas utspel för vad det är. Det handlar inte om att förhindra mobbning – för den existerar inte i dag – det handlar om att med signalpolitik plocka billiga poänger och om att få inflytande för den egna politiken genom att ge efter för Sverigedemokraternas krav.

Liberalerna viker däremot inte ner sig en tum. För oss grundar sig motviljan mot Sverigedemokraterna i att deras politik leder till ett allt mer tillslutet och kallt samhälle. Även om Sverigedemokraterna försöker städa ut alla skelett ur garderoben är det tydligt att deras politik alltjämt har samma kurs som den hade då partiet grundades. Det handlar om att bygga en stark kollektiv och exkluderande nationalistisk identitet, och det kommer alltid att göras på bekostnad av den enskilda människans möjlighet att fritt leva och bestämma över sitt liv fullt ut.

Därför är det tragiskt när Kristdemokraterna vill förhandla. Det är inte ett modigt eller moget agerande, det är snarare ett tecken på att man har tappat bort sina egna värderingar.

Henrik Edin (L)

Riksdagsledamot