Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Förlora inte pengar i tjänstepensionen i onödan

Många tjänstemän i Västra Götaland har kvar tjänstepension som tjänats in före 2007 i gamla försäkringar med höga avgifter

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De privatanställda tjänstemännen i Västra Götaland förlorar 1 304 miljoner kronor på tio år i onödigt höga pensionsavgifter och utebliven avkastning. Många fler skulle kunna flytta sin tjänstepension och höja den framtida pensionen.

Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. Sedan 2007 har Collectum upphandlat tjänstepensionsförvaltare på uppdrag av arbetsmarknadens parter och utan eget vinstsyfte.

Uppdraget har varit att se till att det blir mesta möjliga pension för varje insatt krona. I dag är den genomsnittliga avgiften inom den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP hela 78 procent lägre jämfört med före den första upphandlingen.

Men många tjänstemän i Västra Götaland har kvar tjänstepension som tjänats in före 2007 i gamla försäkringar med höga avgifter. Totalt handlar det om 8 608 miljoner kronor. Det innebär att under en tioårsperiod försvinner hela 1 304 miljoner kronor i onödiga avgifter och i utebliven avkastning.

Det finns en lösning på detta. Genom att flytta tidigare intjänad tjänstepension till upphandlade fonder med betydligt lägre avgifter kan du se till att mer av pensionskapitalet stannar hos dig och ökar din framtida pension.

Men vilken roll spelar en ynka procentenhet hit eller dit? Massor! En hög avgift gröper ur kapitalet och innebär samtidigt utebliven avkastning, år efter år. Och tvärtom: En procentenhet lägre avgift kan ge upp till en femtedel mer i framtida pension.

Trots att möjligheten att flytta sina pengar har funnits sedan 2007 är det bara tre av tio tjänstemän i Västra Götaland som har gjort det. Så synd! Hur ska man då göra för att flytta sina pengar och se till att det blir mer över till en själv?

1. Logga in med Bank-ID på collectum.se för att genomföra flytten. Du kan också skriva ut en blankett som du fyller i och postar till Collectum.

2. Inom några dagar får du uppgifter om värdet på det kapital du kan flytta.

3. Om du vill genomföra flytten behöver du inte göra något mer. Du har tio dagar på dig att avbryta flytten, om du ångrar dig.

Klart! Du får ta del av de nya, lägre avgifterna på hela ditt pensionskapital.

Genom upphandlingarna har vi sett till att du kan välja bland kvalitetssäkrade produkter till ett riktigt lågt pris, men du behöver själv flytta pengarna. När det är klart kan du känna dig stolt. Nu blir det mesta möjliga pension till ditt framtida jag.

Tomas Carlsson

pensionsexpert Collectum