Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Försörjningskravet gäller fortfarande

Roger Johansson (L): Tiggeri är inte att kunna försörja sig själv

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Rickard Joelsson-Wallsby 29 november

LÄS MER: Amnesty vet vad mänskliga rättigheter är

Rickard Joelsson-Wallsby (V) anklagar mig för att förlöjliga den rapport där Amnesty hävdar att Sverige bryter mot konventionen om de mänskliga rättigheterna genom att inte tillhandahålla bostad till alla migranter.

EU-migranters rättigheter att uppehålla sig i ett annat land regleras av EU:s rörlighetsdirektiv (2004/38/EG) och har implementerats i den svenska utlänningslagen (SFS 2005:716). Rätten att uppehålla sig i Sverige begränsas till tre månader för den som inte kan försörja sig. Tiggeri betraktas inte som försörjning.

LÄS MER: Fri rörlighet gäller inte för tiggeri

Amnestys påstående att Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna är fel. Det är vad jag hävdade i mitt inlägg. Det står naturligtvis Joelsson-Wallsby fritt att tycka att migranter som inte har rätt att uppehålla sig i Sverige ändå ska få tillgång till bostad då ”...ett rikt land som Sverige borde kunna ge alla oavsett var de kommer ifrån tak över huvudet...”. Jag delar inte den uppfattningen och, som av en händelse, det gör inte heller svensk lag.

Joelsson-Wallsby påstår att de sekunder jag ägnat åt de hemlösa i Uddevalla är lätt räknade. Under min tid som vd för Uddevalla Energi påbörjades ett samarbete, som pågår än, med stöd till Saron-huset. Som medlem i Odd Fellow deltar jag i verksamheter för att samla in pengar (till exempel fackeltåget) och har jag arbetat ideellt i Saron-huset. Det blir nog några fler än lätträknade sekunder.

Även i detta avseende har Joelsson-Wallsby fel.

Roger Johansson (L)

Uddevalla