Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Blåsta på samarbetet? Musikskolan och skolan har hittills samarbetat så att spellektioner kan ske under skoltid.

Förslaget är i praktiken en nedläggning av musikskolan

Musiklivet i Munkedal kan helt dö ut.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Munkedals kommun har en slogan ”Munkedal – mer av livet” och ett arbete inleds nu för att främja inflyttning och detta samtidigt som en värdefull del av kommunen hotas.

Det finns tankar som kan leda till att den kommunala Musikskolan beskärs så att den de facto läggs ner. Detta skall nu utredas men vill man verkligen fördärva ett av kommunens varumärken som många invånare har glädje av?

Jag tror inte att våra förtroendevalda förstår vilka fantastiska musiklärare vi har i lilla Munkedal. Vi har ett ”dreamteam” och jag vet att våra samarbetspartners är avundsjuka på vår musikskola med så kompetenta musiklärare. Skolchefen har redan beslutat att inga elever får lov att ha sina spellektioner under skoldagen utan det skall ske efter ordinarie skoltid.

Läs också: Ändrade regler hot mot musikskolan

Beslutet gäller från hösten 2017 och följden blir att våra musiklärare skall ha sin arbetsdag efter skoltid och på kvällarna trots att ett digert planeringsarbete görs för att spellektionerna inte skall störa skolarbetet. Det finns kommuner som fattat liknande beslut vilket har inneburit att musiklivet nästan dött ut, speciellt utanför kommuncentra.

Munkedals Blåsorkester är ett av kommunens ansikten utåt, åldersspannet i orkestern är från 11 år till 85 år och hösten 2016 fick vi nio stycken nya, unga orkestermedlemmar som lärt sig spela i den kommunala Musikskolan. Att musicera är mycket positivt för inlärningen, till och med bättre än idrott, enligt de senaste vetenskapliga rönen. Våra unga musikanter fostras in i en respektfull och utvecklande miljö med fin gemenskap. De växer som individer samtidigt som man tillsammans i orkestern skapar något positivt för publiken.

Kan det vara så att politiken denna gång redan har bestämt sig och låter skolchefen vara den som börjar slå in de första spikarna i kistan på Musikskolan? Med konkurrerande aktiviteter på kvällstid eller svårigheter att få skjuts till spellektionerna och när våra duktiga musiklärare har slutat så kan man stänga musikskolan eftersom det då finns för få intresserade elever kvar.

Jag är oroad över musikskolans framtid och som ordförande i föreningen Munkedals Blåsorkester känns det viktigt att våra förtroendevalda talar om hur man tänker sig framtiden. Ingen har kontaktat vår styrelse om besparingsutredningen för musikskolan men det är ju också en slags signal om att vårt arbete inte värderas. Vid en nedläggning av musikskolan så upphör rekryteringen av unga musikanter till Munkedals Blåsorkester och utan en musikalisk ledning så läggs vi också ned. Skall vi som vill spela i blåsorkester söka oss till andra kommuner? Är det bara idrott som man vill satsa på i Munkedal och skära bort kulturlivet? Det finns många frågor och oroande signaler men inga svar. Vad vill de styrande i Munkedal?

 

Hans-Carl Carlson

Ordförande Munkedals Blåsorkester