Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rivning. Bodelehusen var uppskattade av hyresgäster och deras vänner. Bild: Andreas Olsson

Förvånad och ledsen över Uddevalla kommuns rivningar

"Det var ingen trevlig syn som uppenbarade sig där huset en gång legat!"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Undertecknad kom första gången till Bodele 1983 som gäst hos en familj, som hyrde ett fritidshus i området. Jag fann ett mycket naturskönt och tilltalade område invid det vackra Gustavsberg i Uddevallas södra utkanter. Det var balsam för själen för mig som bor i en storstad i södra delen av landet.

Under alla år som gått har jag varje år besökt Bodele och mina vänners sommarhus minst en gång varje år och upplevt de olika årstiderna. Tiden före lövsprickningen var magisk med ljuset som flödade in mellan träden och liljekonvaljtiden på försommaren i den skira grönska, som då råder, var underbar. Även hösten med alla sina färger har också sin tjusning i Bodele. Jag har till och med varit där vintertid men den ro, som då råder över nejden.

När jag för ett antal år sedan fick höra att kommunen avsåg att riva de hus, som inte hade friköpts, blev jag förvånad och ledsen. Då undrade jag vad kommunen hade för avsikter och fick då höra att Bodele skulle iordningsställas för det rörliga friluftslivet. Skulle man nu förstöra den fina miljö och de små söta hus, som var belägna där? Jo – tydligen. Redan för flera år sedan revs huset Lilla Bodele! Det var ingen trevlig syn som uppenbarade sig där huset en gång legat! En förslyad tomt – det såg förfärligt ut så invid den fina strandpromenaden till Gustavsberg.

Därefter har Mattssons hus vid vattnet rivits liksom det lilla söta gula hus Lisbeth Ottosson hyrde. Båda husen var i gott skick med friskt virke! Jag tänkte – vad sysslar kommunen med? De rödgröna i kommunfullmäktige tycker tydligen det är bättre att riva de fina husen och sedan göra vad då? Uteplatser för grillning! Är det ett vettigt alternativ i den fina miljön längs strandpromenaden med all sin underbara växtlighet. Till och med Miljöpartiet har bejakat detta!

Ett hus i Bodele har ännu inte rivits. Det är förmodligen en tidsfråga, men jag har erfarit att det pågår en rättslig process om hyresrätten till huset. Det är min förhoppning att alla de invånare i Uddevalla kommun, som har rösträtt i det kommunala valet, vänder ryggen till den nu sittande rödgröna majoriteten och röstar på de alternativ, som finns i valet. Varför inte ge det lokala Uddevallapartiet möjlighet till större inflytande och att se till att kommunen upphäver sitt rivningsbeslut – fattat med en rösts övervikt – och låta kvarvarande bebyggelse få vara kvar? Det så kallade rörliga friluftslivet kan säkert få utrymme på annan plats i Uddevalla.

Magnus Brynjer

Malmö