Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gunnar Persson

Fel att utöka kommunstyrelsen på Orust

Gunnar Persson: Den rödblåa majoriteten på Orust fortsätter glömma folket

Orust fullmäktiges decembermöte, följt via webbsändning, med bland annat val till olika nämnder gör mig som medborgare och skattebetalare lite undrande men inte förvånad över den politiska maktutövningsprocessen på Orust. Den nya majoriteten visade upp ”sitt rätta ansikte” för att markera att här skall minsann majoritetens 22 ledamöter från S, M, FO och L köra över oppositionens 19 ledamöter när det passar.

I valet av ny kommunstyrelse passade det ansiktet perfekt genom att först ”diktera fram” en reglementsändring för att sedan kunna utöka styrelsen med en ledamot och ersättare till 14 ledamöter. Detta för att få med en ledamot från valets stora förlorare, Liberalerna. Utökningens nyvalde liberale ersättare Ulf Sjölinder fick ensam ”bära hundhuvet” och krysta fram majoritetens svaga förklaringar bakom utökningen.

Ingen övrig från majoriteten ville försvara tilltaget trots uppmaningar från oppositionen. Inte ens Folkviljans Michael Relfsson som säger sig stå på folkets sida och också säger sig vara emot ”partiallianstänkande” vågade sig fram till talarstolen i denna fråga. Nyvalda kommunalrådet Catharina Bråkenhielm nändes inte ens att besvara frågan på en direkt uppmaning. Sverigedemokraternas talesman Fredrik Stengavel var den som kraftfullast opponerade mot ”fjortontokeriet” genom att först klara ut att tilltaget kostar oss skattebetalare cirka 200 000 kronor extra under mandatperioden samt att med fjorton ledamöter kommer ordförande Bråkenhielm få utslagsrösten och därmed ökad makt. Inte ens detta konstaterande ville övriga i majoriteten kommentera utan Ulf Sjölinder fick ensam saklöst kommentera även detta. Varför kunde inte sossarna ge en av sina fyra platser till liberalstackarna för att undvika nytt politiskt fulgrepp? Men skam och fulgrepp tycks inte finnas i den politiska nomenklaturen.

En som tycktes lida något framför webbkameralinsen var tidigare socialdemokratiska kommunalrådet och numera förste vice fullmäktigeordförande Roger Hansson. Något som fick en att tänka på förre finansministern Kjell-Olof Feldt i riksdagsdebatten 1983 om löntagarfonder och hans rikskända papperslapp. Månne Roger Hansson hade något sådant i tankarna och behöver då bara göra små ändringar för att travestera Kjell-Olof Feldt.

Fjorton KS ledamöter är ett jävla skit.

Men nu har vi baxat frågan hit.

Nu ska KS fyllas med de som stöttat oss starkt i våran majoritetskamp.

Nu skall folk få veta att Orust styrs med tysta sossetramp.

Vart är de nya politikerna på väg att styra med oss som bara har att se på och betala när politiken ökar sina kostnader med att tillskansa sig skamlösa arvoden och nu osakligt ökar den politiska organisationskostnaden samtidigt som man lägger besparingskrav på den kärnverksamhet som skall tjäna oss?

Sakliga debattinlägg i media i frågan, då gärna med varför en extra ks-ledamot kommer att förbättra utbildnings- och omsorgsverksamheten för oss medborgare, från den ”tysta delen” av majoriteten är väl inte att tänka på?

Gunnar Persson

Kastet, Stillingsön

LÄS MER: Arvodeshöjning ett nytt hån mot oss medborgare

LÄS MER: Hur ska det gå för det nya styret på Orust?