Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Uddevalla KommunfullmäktigeStefan Skoglund
Uddevalla KommunfullmäktigeStefan Skoglund

Fel signaler att höja arvoden för grupp­ledare i Uddevalla

Stefan Skoglund (S): Martin Pettersson (SD) uppvisar okunskap vad uppdragen innebär

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Intressant att se hur Martin Pettersson, Sverigedemokraterna, försöker dribbla bort frågan om att vilja höja sina egna ersättningar (gruppledarearvode på 25 procent med mera) och istället föreslå att ta bort arvodet för funktionen 2:e vice ordförande i kommunen och istället jämföra detta med uppdraget som ledamot i kommunstyrelsen (där de också sitter). När han påstår att dessa är kraftigt överarvoderade i artikeln så spelar han på folks okunskap kring vad denna funktion gör och jämför äpplen och päron. Jag har funktionen som nämns i artikeln och man skall förutom att hantera ordförandens dygnetrunt-jour, delta på alla möten och sammankomster som ordförande i socialnämnden gör.

LÄS MER: "Fullständig cirkus" inför beslut om arvoden för miljoner

LÄS MER: Arvodeskamp vi kunde varit utan

Allt detta är ett spel för att flytta fokus ifrån det faktum att SD röstat för att utöka nämnder och styrelser samt utskott med mera i ett läge där kommunens kärnverksamhet behöver spara/effektivisera med cirka 200 miljoner de kommande tre åren. Det är att skicka helt fel signaler och det är därför bland annat S är emot.

LÄS MER: Kritiserat förslag skjuts upp - förnekar att det har med kritiken att göra

Att jämföra en gruppledare som partierna utser med funktionen 2e vice ordförande är också äpplen och päron. Att införa ett gruppledarearvode för partierna i kommunfullmäktige är lovvärt utifrån en demokratisk aspekt men då borde arvodet vara kopplat till hur många mandat man har i kommunfullmäktige samt en grundnivå.

LÄS MER: Nej till SD-förslag om sänkta arvoden till politiker

På onsdag skall kommunfullmäktige avgöra frågan om att införa gruppledararvode för partierna på 25 procent. Hur SD röstar ser ut att avgöra frågan helt. Skall bli intressant att se om Martin Petterssons strategi kommer fungera inom SD samt hos deras sympatisörer och folk i allmänhet.

Här behövs fakta & logik.

Stefan Skoglund (S)

2e vice ordförande

Socialnämnden