Linda Nygren på Pensionsmyndigheten reder ut vad som gäller vid bostadstillägg för pensionärer.
Linda Nygren på Pensionsmyndigheten reder ut vad som gäller vid bostadstillägg för pensionärer. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Även gifta kan ha rätt till bostadstillägg

Om man lever tillsammans, antingen som gift eller som sambo, är det den gemensamma ekonomin som ligger till grund för beräkningen av bostadstillägg.

ANNONS

Svar till Ideella föreningen PIGV

LÄS MER:Ska pensionärer inte få leva tillsammans?

Dessa regler är beslutade av riksdag och regering. Bakgrunden till reglerna är att makar enligt äktenskapsbalken båda ska bidra till den gemensamma ekonomin.

Av denna anledning är det också viktigt att pensionärer som är i den omvända situationen, att man har blivit ensamstående, kommer ihåg att man då kan ha rätt till bostadstillägg. Trots att man inte kunnat få bostadstillägg tidigare, när man levde tillsammans med någon som gift eller sambo.

Möjligheten till bostadstillägg kan även gälla om man fortfarande är gift. Så kan det vara om man börjar leva ensam, till exempel på grund av makens flytt till äldreboende. Då bör man kolla upp om man kan ha rätt till bostadstillägg. En preliminär beräkning kan göras på pensionsmyndigheten.se/beraknabt

ANNONS

Linda Nygren

pensionsspecialist, Pensionsmyndigheten