Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fängelset. Man kan allt för många steg i den kriminella karriären innan man får ett fängelsetraff, menar debattören.  Bild: Kent Eng
Fängelset. Man kan allt för många steg i den kriminella karriären innan man får ett fängelsetraff, menar debattören. Bild: Kent Eng

Fler brottslingar borde få fängelsestraff

Henrik Sundström (M): Bötesstraff fungerar inte avskräckande för de kriminella

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den öppna narkotikahandeln florerar i centrala Uddevalla. Den med svart humor skulle kunna anmärka att det väl är positivt att all handel inte flyttar till Torp. Samtidigt ökar den våldsamma brottsligheten.

I debatten hör man ständigt återkommande krav på hårdare straff för de grövsta brotten. Detta kan ofta mycket väl vara motiverat i sig, men för att på riktigt kunna få bukt med narkotikahandel och våldsbrott behövs även förebyggande.

Stor brottslighet börjar med liten. Den som döms för grova brott har i princip alltid ett välfyllt register över tidigare lagföringar. Utmaningen för samhället är att stoppa de kriminella karriärerna redan innan de har burit iväg för långt.

Tyvärr är det nuvarande systemet byggt så att det verkar precis tvärtom. Påföljden för de allra flesta brotten är idag böter, vilket i många fall är rimligt och bra. Problemet är dock att en stor del av befolkningen då inte kan straffas alls, de är straffimmuna eftersom de saknar vit inkomst eller förmögenhet.

För inte särskilt länge sedan hade Sverige samma system som i andra länder, nämligen att obetalda böter omvandlades till något annat straff, oftast ett kortare fängelsestraff. Men när den progressiva vågen drog genom landet på 70-talet, så avskaffades denna bötesomvandling i princip helt. Det ansågs orättvist att straffets art skulle avgöras av vilken inkomst man hade.

Följden av detta är att människor kan komma långt i sin kriminella karriär utan någon som helst påföljd annat än ett skuldsaldo hos kronofogden. Saknas utmätningsbara tillgångar är det i praktiken straffritt att begå snatteri, köra utan körkort, inneha upp till 5 gram amfetamin eller 50 gram cannabis.

Det är förödande för alla inblandade parter att detta kan få fortgå, förödande för den som begår brott utan att möta motstånd, förödande för butiksägare som utsätts för systematiska snatterier, och förödande för den polis som är satt att hantera problemen utan skarpa verktyg att arbeta med. Här krävs förändring, återinför bötesomvandling för alla.

Henrik Sundström (M)

Advokat och personvalskandidat