Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Stefan Bratt/Försvarsmakten
Bild: Stefan Bratt/Försvarsmakten

Fler kvinnor behöver kliva in och ta plats

Vi lottor har en stark vilja att försvara vårt land.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I samband med internationella kvinnodagen möter du många olika budskap som uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Ett område som vi i Bohusläns lottakår särskilt vill uppmärksamma är behovet av att fler kvinnor engagerar sig i försvars- och säkerhetsfrågor. Det är inte en jämställdhetsfråga, det handlar om att samhället ska få tillgång till hela sin samlade kompetens och erfarenhet.

Vi uppmanar alla kvinnor som vill bidra till ett säkrare och starkare samhälle att bli medlem i Bohusläns lottakår, att bli lotta. Det är ett engagemang som stärker dig själv och samhället. Oavsett hur du väljer att ta del av allt vi som organisation har att erbjuda dig är det viktigaste engagemanget att bli medlem. Då är du del i en allt starkare röst för kvinnors delaktighet i försvar- och säkerhetsfrågor.

Just nu är det stort fokus på att återuppbygga totalförsvaret. Regeringen är tydlig med att vi frivilliga försvarsorganisationer har en viktig roll i att både stärka försvarsviljan men också bidra med personer som kan stödja myndigheter när ordinarie personal inte räcker till.

Om samhället ska kunna ta vara på hela dess samlade kompetens och erfarenhet måste fler kvinnor vilja vara med och bidra. Som enda frivilliga försvarsorganisation med enbart kvinnliga medlemmar är vi unikt positionerade att kunna ge ett starkt bidrag till att samhällets krisberedskap och totalförsvaret tar till vara även kvinnors kompetens. Därmed får samhället en större motståndskraft inför påfrestningar och hot.

Vi må ha olika åsikter om kvinnors och mäns roller och perspektiv. Ofta generaliserar vi även när vi vet att många inte kan inkluderas i generaliseringen. Vi behöver naturligtvis varandra. Det är bara det att, för de flesta organisationer som verkar i konfliktområden står det klart att, när kvinnor deltar i fredsprocesser och genderperspektivet sätts på agendan så byggs en starkare grund för ett mer hållbart freds-/uppbyggnadsarbete. Det gäller både internationellt som här hemma.

Vi lottor har en stark vilja att försvara vårt land. Vi bidrar till försvarsvilja och till att bevara de fri- och rättigheter som vi har i Sverige. Vi fortsätter, precis som när vi grundades, att vara starka kvinnor som kliver in och tar plats för att bidra till att göra vår omvärld ännu lite säkrare.

Vi uppmanar alla kvinnor att göra detsamma!

Anita Åkermo

Kårchef Bohusläns lottakår