Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Karl af Geijerstam
Bild: Karl af Geijerstam

Fler lokala politiker borde vara i NU-sjukvårdens styrelse

"Vi i norra Bohuslän glömdes bort i många olika styrelser"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Valkretsarna i Västra Götalands län ändrades den 1 januari 2018 vilket borde leda till en mer engagerande politik än vad som skett efter valet 2014 då en salig blandning av kandidater plockades ifrån tre olika valkretsar i Västra Götalands län för att bilda NU-sjukvårdens styrelse, som bland annat basar över projekteringen av ett nytt modernt ändamålsenligt psykiatricentrum på Näl.

Men ack, ack, ack, det mesta får nu göras om i och med att den prisbelönta arkitektfirman tillsammans med en projektgrupp och en styrgrupp ritade ett lika förnämligt psykiatricentrum Näl, som de år 2011 ritade för NU-sjukvårdens vuxenpsykiatriska specialistpsykiatri, som består av en allmänpsykiatrisk del och en rättspsykiatrisk del.

Någon hade kommit fram till en summa kronor, men samtliga inblandade ”glömde detta” och ritade ett psykiatricentrum på Näl, som blev dubbelt så dyrt och dubbelt så stort. Till och med politikerna glömdes bort i ivern, så då det hela presenterades såsom klart i december 2017 för NU-sjukvårdens styrelse, så blev det stopp & belägg, tyvärr.

Antagligen kanske den ursprungliga kalkylen var fel, men nu gällde det politikernas heder i NU-sjukvårdens styrelse det vill säga hedern och makten var viktigare än patienternas vårdmiljö jämte personalens chans till en modern vårdarbetsplats.

Fram till detta val hade vi valkretsen Bohuslän, som sträckte sig från Mölndal till Strömstad – utom Göteborgs kommun. Men plötsligt kom någon på idén om storlän, så då bildades Västra Götalands län bestående av fem valkretsar: Göteborgs kommun, norra, östra, södra, västra valkretsarna. Så 1 januari skedde justeringar hit och dit inom storlänet. Bohuslän delades på mitten och den norra delen kom att omfatta även Dalsland, sedermera även Trollhättan och Vänersborg.

Inom detta storläns region finns fyra sjukhus – bland annat NÄL (Norra Älvsborgs Länssjukhus) i Trollhättan, som styrs av NU-sjukvårdens styrelse bestående av nio ledamöter och tre ersättare, som sedan valet består av flera ”utsocknes” ledamöter. Två Göteborgare (S & V), en Sävedalsbo (M ordfförande) samt en Tjörnbo (M). Vi i norra Bohuslän glömdes bort i många olika styrelser då Bohuslän har kluvits på mitten. Den nya ommöbleringen, som skedde vid årsskiftet lär råda bot på detta – förhoppningsvis!

Om man gör en jämförelse med SÄS (Södra Älvsborgs Sjukhus ) i Borås, så är dess styrelse (nio ledamöter och tre ersättare) hämtade i stort sätt precis omkring Borås / Älvsborg! Dock är en Göteborgare (S) och en Lidköpingsbo (MP ordförande).

Just nu håller ett psykiatrikvarter att byggas vid SÄS /Borås, som för snart två år sedan beslutades om till en kostnad av 750 miljoner. Är det då så väldans förvånande att ett psykiatricentrum Näl skulle i december 2017 gå på en miljard? Regionrådet Jonas Andersson (L) tillika ordförande i Västra Götalands Hälso- och sjukvårdsstyrelse besökte i maj 2018 SÄS i Borås och byggarbetsplatsen för Psykiatrikvarteret och han lovade att Liberalerna kommer satsa på psykiatrin!

Så händer denna ”fadäs” vid NÄL i Trollhättan. Det är ju inte för inte som arkitektfirman särskilt uppmärksammats med utmärkelser avseende NU-sjukvårdens vuxenpsykiatriska specialistpsykiatri och rättspsykiatri på Brinkåsen i Vänersborg – tänkt granne till Psykiatricentrum Näl! Suveränt är det att arkitekten ritat Psykiatricentrum NÄL i ett enda plan – då slipper ohälsa fresta till ”höga hopp”. Vad gör det då att el-kostnader fördyrades? Till och med en multifunktionshall (gymnastiksal med mera) hade den prisbelönta arkitektfirman tänkt på! Nu tycks den på gång bli indragen – ytterst betänkligt. Omodernt!

Just nu har hela den psykiatriska verksamheten på NÄL i Trollhättan mer eller mindre drabbats av utmattningssyndrom – är denna personal inte värd en ändamålsenlig modern arbetsmiljö omgående, som förhindrar utbrändhet? Och en vårdmiljö till gagn för patienterna? Nu fördröjs projektet flera år i sämsta fall, såvida inte politikerna fattar mod och ändrar sig bums till miljardkostnaden för Psykiatricentrum NÄL.

En särskild avdelning för utmattningssyndrom är / var (?) inplanerad på Psykiatricentrum NÄL. Viktig både för unga och gamla. Ett tidens gissel då denna åkomma smyger sig på tills plötsligt utslagning är ett faktum både psykiskt och fysiskt – med mycket lång återhämtningstid. Familjer drabbas hårt av denna åkomma då någon familjemedlem drabbas. Ett samhällsproblem.

Även en mycket angelägen avdelning för äldres botbara psykiska ohälsa var inplanerad.

Även Neurologen på NÄL har brister – som vanligt det vill säga i åratal varit styvmoderligt behandlad av ”ansvariga politiker”. Läkarna skall väl ges möjlighet att utföra sin läkargärning efter ”vetenskap och beprövad erfarenhet” – eller hur?! Hur står det till med den politiska kvaliteten avseende hälso- och sjukvårdsadministration?

Hillevi Aryd (L)

Regionkandidat