Vacker del av Orust. Morlanda.
Vacker del av Orust. Morlanda. Bild: Lasse Edwartz

Fler måste finna västra Orust attraktivt

Holger Formgren: Tusen personer kan flytta till Morlanda

ANNONS
LocationMorlanda||

Det finns många exempel på fall där tron haft en avgörande betydelse för människors beslut och vägval. Inte minst i dessa tider av allmänna val. Så är det också på det kommunala planet. Orust är inget undantag.

Följer man utvecklingen i den lilla ökommunen på svenska västkusten kan man konstatera att det var bättre förr. För bara 50 år sedan hade orustborna både skolor, vård och omsorg. De kollektiva transportmedlen vara samma som idag, men de fungerade, och jobben fanns där man bodde. Alla hade inte bil. Skatten var betydligt lägre och många valde att bosätta sig där, både vinter och sommar, trots bristen på snabba kommunikationer.

ANNONS

Folkmängden i Orust kommun ökade under andra hälften av 1900-talet. 1970 hade vi 8 900 invånare. Därefter steg antalet med 3 000 på tio år och med ytterligare drygt 3 000 de följande tiotal åren, för att landa på runt 15 000 invånare, som är det vi har idag. Med de sommarboende blir antalet kommunmedlemmar betydligt större, men dessa har en särställning i kommunen, eftersom de inte betalar någon kommunal skatt. Kommunen är helt enkelt beroende av fler åretruntboende för sin fortsatta tillväxt och överlevnad.

Under hela 1900-talet var det många som trodde på kommunen och dess möjligheter. Kriget var över och jobb fanns det gott om. Idag ser det inte lika ljust ut. Men hoppet finns kvar. Chalmers arkitektsektion har nyligen gästat oss. Den är ljuset i tunneln!

Det viktigaste sociala och kulturella målet för Orust är enligt Chalmers att vi blir en intressant och aktiv plats att leva på för olika människor i alla stadier av livet. Ön har en rik historia, kultur, identitet och livsstil, som är ett gemensamt arv för hela Orusts befolkning. Ett sätt att uppfylla detta huvudmål är att Orust blir en modell för hållbarhet, vilken bygger på delad gemenskap.

För att bli en intressant och aktiv plats måste Orust dessutom förbättra de sociala, kulturella och ekonomiska länkarna mellan samhällena på ön. Digitalt, ja, men framförallt bygga vägar och transportmedel till fastlandet. Lokala arbetsmöjligheter måste skapas genom hållbar ombyggnad av traditionella industrier och främjande av ekoturism som kan hjälpa till att stärka öns sociala band och gemenskap.

ANNONS

Som en effekt av ett 30-tal arkitekters arbete har därför en ny ekonomisk förening bildats på västra Orust. Föreningen kallar sig Morlanda Sjöstad och arbetar för högtryck med tomtplanering och att hitta transportlösningar som ökar tillgängligheten till speciellt västra delen av Orust. Målet är att öka befolkningen i Morlandadistriktet från nuvarande cirka 3 000 invånare till 4 000 som ett första steg. Alla nya bostadshus ska vara självförsörjande med elektrisk energi genom sol- eller vindkraft.

Morlanda Sjöstad ligger nära havet och skiljer sig på flera sätt från övriga samhällen på Orust. Seniorboende är ett intresseområde men även unga barnfamiljer som flyttat ut från stan. Tron på ett nytt samhälle har kopplat greppet.

Holger Formgren

Föreningens ordförande

ANNONS