Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Photo by Juan Pablo Arenas from Pexels

Fler och kortare arbetspass tar på personalens hälsa

Ta ert ansvar, Orust kommun, och utnyttja inte er personal till bristningsgränsen bara för att ni kan!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Satt och läste din insändare från 12 februari, Lars Gustafsson, om de glada och professionella kollegor inom omsorgen. Det glädjer mig att du har fått möta mina så professionella och kompetenta arbetskollegor, för det är precis så vi ska agera mot patienter/brukare. Vi kan inte ta med oss det som händer bakom kulisserna, som ni (patienter/brukare) inte ser och det glädjer mig att det iallafall fungerar.

LÄS MER: Undersköterskor i protesttåg på Orust

Men en sak ska du veta: bakom kulisserna slåss vi för att inte bli trampade på eller bli utnyttjade. För som läget är nu vill Orust kommun (även andra kommuner) att vi ska jobba både kortare och fler arbetspass, utan någon tanke på vår hälsa eller ekonomi. Vi ska ha fem semesterperioder, vilket kommer innebära att några kommer börja sin semester redan i början på juni och de som har sista perioden kommer ha sin semester i slutet av augusti. Det innebär att man, om man har tur, kan ha semester med familjen var tredje år ungefär (om inte ens partner också har olika semesterperioder).

Det som är lite skrämmande är att Orust kommun vet ju att vi agerar professionellt, och verksamheterna fungerar och är bra, men det är ju bara på grund av att vi tar vårt ansvar och agerar precis som vi en gång har skrivit under på att vi ska göra.

Men gör kommunen på Orust det? Jag tycker inte det. För mig verkar det nästan som att det är vårt (omsorgspersonalens) fel att kommunen behöver ha en omsorgspersonal som kostar pengar och inte genererar i någon vinst. Man måste väl ändå ha planerat ekonomin efter att flera behöver omsorg?!

LÄS MER: Därför säger vi nej till nio timmars arbetsdag

Ta ert ansvar, Orust kommun, och utnyttja inte er personal till bristningsgränsen bara för att ni kan!

Det kan stå er dyrt, och då talar jag inte om pengar, utan om att det kommer vara fler och fler som inte kommer att orka vara kvar, det är inte värt det mot vad man få betala i slutänden. Och då pratar jag fortfarande inte om pengar, utan om familjen, för det är faktiskt så att det är dom som drabbas, någonstans måste man nämligen ventilera och det blir tyvärr ens partner, för vi är professionella och kompetenta.

Tänk på det Orust kommun! allt är inte bara pengar, man kan vinna mycket på en bra personalpolitik.

Undersköterska – än så länge