Sture Boström hoppas att en ny livssyn, där unga kvinnor går i bräschen och trycker undan patriarkatet, kan bidra till vår räddning. (På bilden Greta Thunberg i förgrunden)
Sture Boström hoppas att en ny livssyn, där unga kvinnor går i bräschen och trycker undan patriarkatet, kan bidra till vår räddning. (På bilden Greta Thunberg i förgrunden) Bild: Janerik Henriksson/TT

Flickors frammarsch kan bli vår räddning

Ljuset har återvänt. Syrenknopparna nedanför mitt fönster börjas svälla så smått. Den internationella kvinnodagen den 8 mars ligger rätt i kalendern. Hoppets och nystartens tid.

ANNONS

Så låt oss i dessa kristider lyfta fram och se det positiva som hänt för världens kvinnor, trots att vi ännu har kvar ett avskyvärt förtryck av flickor och kvinnor med könsstympning, tvångsgifte, polygami, sexuellt våld, förvägran till utbildning, och där man i vissa kulturer lever under förhållanden där slaveriet aldrig avskaffades för kvinnor.

Låt oss ändå glädjas åt att många kurvor pekar åt rätt håll. För 50 år sedan gick mindre än hälften av flickorna i skolan i den fattigare delen av världen, nu är andelen 90 procent. Flickor blir allt friskare, mer sällan bortgifta och det sexuella våldet minskar. I Mellanöstern, Asien och Afrika förändras sakta attityden till kvinnlig könsstympning, detta gissel, till det bättre. Cirka 40 procent av världens flickor och kvinnor lever dock enligt FN i länder där jämställdhet är ett främmande ord. En viss risk finns även att den pågående pandemin vrider klockan tillbaka för kvinnor. Det får vi se upp med.

ANNONS

I Sverige har vi under senaste årtionden fått en ny typ av kulturellt betingat kvinnoförtryck med sin grund i heder, skam och vanära för familj och släkt. Begrepp som ”balkongflickor”, döttrar som knuffas ner från balkongen av sin far, syraattacker och hedersskjutningar har uppkommit. Denna skammens heder tål inte förlusten av kontrollen över en kvinna som ränner lös och gör eller klär sig som hon vill, eller pratar med vem hon vill, utan familjens/släktens godkännande. ”Vi såg det inte komma” säger vår statsminister urskuldande, sent omsider 2020. Rädslan för att gynna främlingsfientlighet, rasism och islamofobi var och är nog den verkliga orsaken till denna förblindning. Vi är och har varit mer rädda för risken att sprida fördomar än för hedersvåldet i sig, och stat och kommuner fortsätter att ge bidrag till organisationer, skolor och moskéer som har könsapartheid på sin agenda. Men detta våld är de mänskliga rättigheternas fiende och måste därför alltid bekämpas. Motsättningarna mellan kulturer i olika länder vad gäller jämställdhet är stora. Sverige ligger på fjärde plats i världen avseende jämställdhet, Syrien på plats 143 enligt WVS, World Values Survey.

Få kan nog tänka sig en värld enbart styrd av kvinnor, ett matriarkat. Men ett antal traditionellt kvinnligt kodade värderingar som samverkan, flit, laglydighet, ickevåld och empati bör främjas, och individer – manliga eller kvinnliga – som efterlever dessa värden bör uppskattas och belönas. I denna, den tilltagande klimatkrisens tid kan förhoppningsvis en ny livssyn, där flickors frammarsch och därmed patriarkatets försvagning i världen, bidra till mänsklighetens räddning. Låt oss utgå från det på kvinnodagen denna vår – hoppets och uppvaknandets årstid.

ANNONS

Sture Boström

Uddevalla

ANNONS