Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Effektivt? Många politiker gömmer sig bakom utredningar och byråkrati.
Effektivt? Många politiker gömmer sig bakom utredningar och byråkrati.

Från mötesrummet måste vi gå till handling

Kent Kihl: Vi i KD håller vad vi lovar

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För många år sedan deltog jag i en kurs som handlade och hette ’Time Manager’ (som hölls på Foresta som ligger på Lidingö, som en politiker på Orust alltid refererar till), som något av det bästa i Sverige), det handlade om hur man blir effektivare, hur man når sina mål och att man satte realistiska mål. Här på Orust är det gott om icke realistiska mål. Man skall ha visioner om framtiden och man skall ha mål som man kan säga i slutet av dagen/veckan/året/mandatperioden, jag gjorde det. Att Orust skall bli en del av en storkommun är en vision för framtiden men har inga möjligheter att uppnås i närtid. Att Orust kommun skall kunna sänka skatten är lika orealistiskt, det går inte utan att först minska kostnaderna.

Vid debatten i Ellösparken i kväll fanns det partier som talade om vad de ville genomföra, men varför kommer man fem i tolv och talar om vad man vill göra när man har varit en del av majoriteten i sex år. Det är min bestämda uppfattning om man är chef (ledning) och inte har lyckats genomföra sina visioner inom 4 år då är det dags att ägna sig åt någonting annat, för om man inte lyckats på fyra år så lär man inte lyckas de nästa fyra heller.

Ett realistiskt mål för Orust är att bli en bättre arbetsgivare, hela vår verksamhet är beroende av att vår personal trivs, känner sig motiverade och delaktiga. Vi måste skapa ett klimat där alla anställda är stolta över att arbeta för Orust kommun. Vi har stora problem med att få kompetent personal för vi har helt enkelt ett dåligt rykte som arbetsgivare.

Många politiker gömmer sig bakom utredningar, byråkrati och ’experter’ det vill säga tjänstemännen, men politikernas uppgift är att styra, att ange målsättningar och ramar. Det finns de inom majoriteten som vid varje tillfälle skall tala om hur duktig personal vi har, men som en god chef/arbetsgivare måste man också tala om för en anställd när de gjort fel annars fortsätter de att göra fel, som i sin tur de förtroendevalda accepterar som ’sanningen. Självfallet skall man inte offentligt kritisera någon som man är chef över, det skall ske mellan fyra ögon. Men det skulle inte skada att man från majoriteten någon gång kunde medge att detta kanske har blivit lite fel. Frågan om arrendet för sjöbodsmarken är ju ett sådant ärende som var dåligt utvärderat och speglade en politisk uppfattning, som stod ganska långt på vänsterkanten. Ingen respekt för privat ägande eller traditioner.

För att få fler människor att engagera sig politiskt måste det bli mer resultatorienterat, man måste kunna se ett resultat efter ändlösa möten, konferenser, sammanträden och utredningar. Vi måste betala arvoden som är realistiska till de som väljs till förtroendeuppdrag. Det finns ingenting som en gratis lunch, man får det man betalar för, det gäller även oss skattebetalare, vill vi ha den bästa politiska ledningen måste vi också betala för det. Gå med i ett politiskt parti, var med och påverka, inte bara vem som skall få förtroendeuppdrag utan också vilken politik partiet skall ha. Att sitta på läktaren och skrika hjälper inte demokratin, lika lite som det hjälper spelarna på plan.

Om man röstar borgerligt så är Kristdemokraterna på Orust det trovärdiga alternativet, vi håller vad vi lovar.

Kent Kihl

Kristdemokraterna på Orust