Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Checkpoint. Gränsen mellan Gaza och Israel.

Fred kan bara uppnås genom försoning

Anders Dejke gör ett par grundläggande fel i sitt inlägg avseende Israel/Palestina.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Anders Dejke 9 september

Det första felet är att han inte utgår ifrån historiska fakta. I Dejkes världsbild fans det en gång i tiden ett Palestina som sakta, men säkert ockuperas av Israel. Men den historiska sanningen är den att judar har bott i Israel/Palestina i 3000–4000 år. Under denna period har man vid flera tillfällen tillhört majoritetsbefolkningen, men under historien har området regerats av egyptier, judar, perser, babylonier, greker, judar, romare (byzanter), araber, franker, araber, turkar, britter, judar. Samtidigt har det bott araber och beduiner i Israel/Palestina i åtminstone 2000 år. Men trots det har landet aldrig existerat som en palestinsk stat vilket gör hela Anders Dejkes ingångsvärde felaktiga.

Det andra problemet som finns i Dejkes synsätt är att han konsekvent pratar om administrativa gränser, men hans kartor tar inte hänsyn till faktumet att Israel/Palestina alltid har varit ett mångkulturellt område oavsett vem som för tillfället äger ansvar för administrationen. Man kan således inte hävda att den ena eller den andra folkgruppen är mer eller mindre ursprungsbefolkning än den andra. Judar, araber, beduiner, samarier, armenier, druser med flera har samma rätt till landet. En varaktig fred kommer därför aldrig att kunna bygga på FN:s tvåstatslösning, då den helt enkelt inte stämmer med verkligheten.

Ytterligare förtiger Dejke att den arabiska inflytningen till Israel/Palestina var större än den judiska under 1870–1930. Många av de araber som hänvisar till långvarigt landinnehav har således inte längre koppling till landet än vad de judar har som kom till landet ifrån Östeuropa under denna tidsperiod.

En annan problematik som vare sig Dejke eller Evy Gahnström nämner i sina artiklar är att staten Israel har en stor minoritet som består av araber, men i den tilltänkta palestinska staten där ämnar man genomföra etnisk rensning och driva ut alla judar ur dessa territorier. Min fråga blir därför varför är det korrekt med etnisk rensning i Palestina när det är fel i alla andra delar av världen?

Dejke och Gahnström nämner inte heller faktumet att Israel har lämnat över hela Gaza till den palestinska sidan, men i stället för att bygga upp en demokratisk mönsterstat så valde den palestinska sidan att göra Gaza till ett permanent härläger. Vilket fick som konsekvens att Israel och Egypten upprättade en gemensam blockad av Gaza vilket innebär att alla varutransporter kontrolleras så att inte krigsmaterial förs in i området.

En varaktig fred kan inte etableras på en historisk lögn eller på etnisk rensning. Utan en varaktig fred kan enbart etableras genom fred och försoning. Jag argumenterar således inte för en ”tvåstatslösning” utan jag argumenterar för: En stat och en konstitution med två erkända huvudspråk samt respekt för alla människors lika rättigheter.

Magnus Jacobsson (KD)