Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Hanna Franzén/TT

Friidrotten riskerar också utövarnas hälsa

"Sluta ta er rätten att bedöma vad som ingår i begreppet idrott och inte."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Christian Persson, ordförande Hälle IF, 3 april

LÄS MER: När blev våldsam misshandel en sport?

Att ni som ordförande och ledare I en idrottsorganisation har en åsikt gällande de regler som utformar en annan idrott är enligt mig helt förståeligt, men att förminska en enskild idrottsutövares prestationer tyder på att ni saknar det sportmannamässiga uppträdande som någon i er roll bör besitta.

Jag håller till viss del med er gällande att man riskerar sin hälsa och framtid I MMA, precis som i de flesta andra idrotter där man gör en satsning på elitnivå. Friidrotten har genom åren haft problem med sin vikthets där flera utövare drabbats av anorexi och andra psykologiska problem gällande sin vikt. Utöver detta har man haft omfattande problem med sexuella utnyttjanden från ledare inom sporten. Tittar man utomlands ser det långt värre ut på problemfronten.

Ni försöker skapa missaktning gentemot idrotten genom att framhäva de negativa och påstår att en boxningsmatch bryts när en MMA match knappt börjat, har ni egentligen något belägg för det påståendet? Enligt de undersökningar som gjorts I ämnet stämmer inte påståendet. Man får mer bestående men av boxning än av MMA. Mycket blod på mattan, men mycket blod på mattan kontra tolv ronder av slag I huvudet spelar enligt de undersökningar som gjorts en större roll I hur pass mycket skada man tar.

Att stå upp och igen ta stryk efter mindre än tio sekunder på mattan samt att man inom boxning blir slagen till medvetslöshet I högre grad innebär extrem påverkan på hjärnan. Utöver det är det 12-15 ronder kontra fem I de olika sporterna.

Ni pratar om den fallna ynglingen som om det saknas offer i andra sporter. Jag tycker ni bör tänka på vad svensk friidrott utsatt ungdomar och anhöriga för innan du attackerar en annan sport. I MMA är det självvalt att gå in i ringen. Tjejerna och killarna inom friidrotten valde inte att bli utsatta för övergrepp eller vikthets, vart fanns ni seriösa idrottsledare då? Att era idrottares hälsa skulle gå före framgångar är en ren lögn som bevisas av de spaltmeter som går att läsa om friidrott inom Sverige och utomlands.

Kliv ner från er piedestal och se till de allvarliga problemen inom er egen idrott och sluta ta er rätten att bedöma vad som ingår i begreppet idrott och inte.

MMA är idag en av världens snabbast växande idrotter, MMA har lyckats locka många ungdomar som aldrig tidigare funderat på att engagera sig idrottsligt. Att inte inse hur viktig denna idrott är och vilken potential den har är ett oerhört misstag. Om det är avundsjuka eller ren blindhet från er sida vet jag inte, men istället för att kritisera kanske ni borde fundera på hur det kommer sig att den är såpass lockande för en ny generation.

Marcus Johansson