Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Cleyton Ewerton

Fritidsbusskort borde vara gratis!

Det blir ett nytt sätt att transportera sig till varandra och de kan därmed hitta på saker med sina kompisar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fritidsbusskort borde vara gratis till alla ungdomar som går i skolan så att de kan åka kollektivt. Få liv på gatorna, ge friheten till ungdomarna att kunna transportera sig fritt till varandra även på helger och lov.

För det första, att ge fritidsbusskort till varje ungdom som går i skolan ger en frihetskänsla att de kan ta sig till varandra genom att åka kollektivt. Det blir ett nytt sätt att transportera sig till varandra och de kan därmed hitta på saker med sina kompisar. En viktig del för att människan ska må bra är att få umgås, det är få människor som lyckas ha kul på egen hand utan skärm. Det är knappast någon som sitter i ett rum på en stol och skrattar på egen hand. För att skratta måste du ha någon att umgås med eller använda skärm. Genom att ge ungdomarna en chans att åka kollektivt gratis och hitta på saker så kommer förmodligen många av dem att ta steg utanför sin ytterdörr, sitt område men framförallt lämna skärmen.

För det andra sparar det på miljön att ungdomarna åker kollektivt istället för att bli skjutsade av sina föräldrar eller t.ex köra sina A-traktorer. Syftet med kollektivtrafik är att öka antalet resenärer som åker kollektivt istället för att åka bil. Att åka kollektivt sparar på utsläppen vilket är bra ur miljö- och klimatsynpunkten. På något sätt behöver vi få fler att åka kollektivt, men ska vi verkligen hindra ungdomar att åka kollektivt? Gör vuxna det gratis för ungdomarna och det är en garanti att ungdomar kommer åka kollektivt även på helger och lov.

Fritidsbusskort är kanske dyrt och därmed svårt att finansiera för alla ungdomar i Sverige, men alla borde kunna få ha möjligheten att åka kollektivt, vare sig du kommer från en rik eller fattig familj. Även familjer som inte har råd att köpa busskort till sina ungdomar borde få chansen att åka kollektivt. Det borde vara samma förutsättningar att kunna ta sig till varandra, det borde vara gratis för ungdomar. Dessutom kan fria busskort bidra till att minska ensamhet och känsla av att inte få vara med. Fria busskort kanske uppfattas som dyrt men är antagligen en billig investering för att minska andra kostnader.

Sist men inte minst finns inget som är mer viktigt än vårt sociala liv. Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi säger i 1177:s artikel Ensamhet skadar vår hälsa skriven av Jan Kallenberg, att det sociala nätverket verkar ha större betydelse för våra liv än vad ensamhet i kärlekslivet har. Ensamhet kan vara jobbigt att känna och det kan ge både fysiska och psykiska symtom. Ger vi ungdomar fria busskort ökar vi deras chanser till ett socialt liv, även efter skoltimmarna. Det sociala livet är erfarenheter som du kommer bära på resten av ditt liv, det är därför väldigt viktigt att ungdomarna kan utsättas för det även utanför skolan.

Avslutningsvis vill jag bara påpeka hur viktigt det är att ungdomar som går i skolan får fritidsbusskort. Det hjälper dem att få ett socialt liv vilket är en utav de viktigaste sakerna de kommer bära med dig hela livet ut. Ingen kommer långt utan ett socialt liv. Ungdomarna får bra förutsättningar att skaffa sig ett bra socialt liv med fritidsbusskort. Ge alla ungdomar som går i skolan fritidsbusskort!

Hilda H