Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevalla sjukhus tillåter inte bad för den grupp med funktionsvariationer som skribenterna företräder.  Bild: Per Landén
Uddevalla sjukhus tillåter inte bad för den grupp med funktionsvariationer som skribenterna företräder. Bild: Per Landén

Funktionsvarierade behöver ett bad i Uddevalla

Gode män: "Vi ser att de personer vi företräder hamnar utanför."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi skriver i egenskap av gode män. Vi ser att det finns personer med grava intellektuella och fysiska funktionsnedsättningar bosatta i Uddevalla, som idag saknar möjlighet att bada i varmbassäng inomhus som motsvarar deras behov. De personer vi företräder har tidigare kunnat bada genom föreningen för rörelsehindrade barn och unga (RBU) i sjukhusets rehabiliteringsbassäng. På grund av sjukhusets rådande hygienpolicy och regler gällande bad för personer med så kallad avföringsinkontinens kan de sedan några år tillbaka inte längre bada. Sedan dess står dessa personer utan möjlighet att bada utifrån sina behov i Uddevalla kommun.

Sjukhusets rehabiliteringsbad godtar inte utifrån sin hygienpolicy användandet av inkontinenshjälpmedel vid bad, vilket annars godtas vid andra bad vi varit i kontakt med. Ansvariga för badet hänvisar till sitt ansvar för andra badande och risken för smittorisk. De anser att det är kommunens skyldighet att tillhandahålla bad för alla invånare. Sorgligt nog så saknas denna möjlighet. Vi ser att de personer vi företräder hamnar utanför. En daglig verksamhet i Uddevalla erbjuder möjlighet till bad men bassängen är grund till bassängdjupet och detta påverkar badupplevelsen och möjligheterna till fysisk träning. Bad i denna bassäng upplevs inte fungera på ett önskvärt sätt och inte uppfylla behoven efter att vi även prövat denna lösning grundligt.

Vi har sökt oss utanför Uddevallas gränser utan att hitta någon välfungerande lösning. För personer med grava intellektuella och fysiska funktionsvariationer är utbud av aktiviteter, och särskilt sådana som genererar fysisk aktivitet, kraftigt begränsat. I vatten är även personer med funktionsvariationer mer rörliga och kan få ut såväl fysisk träning som njutning och avslappning av möjligheten att kunna bada i en varmbassäng med adekvata förutsättningar.

Vi vädjar till översyn av hur möjligheten till bad ska kunna ordnas och säkerställas för alla invånare i kommunen, och närmare bestämt för personer med olika typer av funktionsvariationer som idag nekas bad i rehabiliteringsbadet på Uddevalla sjukhus och därmed står utan möjlighet att kunna bada utifrån sina behov.

Julia Svensson

God man

Yvonne Larsson

God man

Elisabeth Svahn Lüning

God man