Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Henrik Montgomery/TT

Gärna medalj, men först en rejäl pension

PRO: I ett starkt och tryggt välfärdssamhälle borde begreppet "fattigpensionär" inte finnas

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det blev 3000 namnunderskrifter i Bohuslän till stöd för PRO:s krav på högre allmän pension. Några veckor före valet kunde PRO lämna över 75 000 namnunderskrifter i hela landet till statsminister Stefan Löfven.

Bakgrunden till här kampanjen, som är avslutad, är lika enkel som tragisk. Antalet ”fattigpensionärer” är 245 000 i hela landet, enligt en rapport från Pensionsmyndigheten (Äldre med låga inkomster). Enbart i Uddevalla är de mellan 1 900–2 100 eller mellan 16 – 18 procent av pensionärerna.

Rapporten redovisar beräkningar för andelen fattigpensionärer i alla kommuner. Det visar sig då att i norra Bohuslän återfinns det mellan 13 – 18 procent äldre med låga inkomster. I Tanum är andelen ännu högre.

Enbart i norra Bohuslän återfinns det mellan 4000 – 5000 ”fattigpensionärer”. Lägger vi till STO-regionen blir antalet cirka 1 500 fler.

Pensionsmyndigheten använder dock ett annat uttryck: "relativt låg ekonomisk standard". Oavsett språkbruk är en sak gemensam för dem: de har svårt att få ekonomin att gå runt. Framför allt är det väldigt många kvinnor som återfinns bland dem.

Upprörande är egentligen ett för svagt begrepp. I ett starkt och tryggt välfärdssamhälle borde begreppet "fattigpensionär" inte finnas i Svenska Akademin ordlista.

Ett orättfärdigt arbetsliv är den främsta förklaringen. Följsamheten mot löneutvecklingen försvann i det nya pensionssystemet. Den så kallade bromsen har sänkt pensionen vid ett par tillfällen. Många pensionärer har blivit grundlurade när de skulle välja mellan 800 lika fonder I PPM-systemet.

Höjd garantipension och bostadstillägg är idag lösningarna. Det är bra och viktigt. Men det innebär ändå bara att man "lappar och lagar" i ett pensionssystem som inte ger alla en rimlig ekonomisk trygghet på äldre dagar. Samtidigt bedyrar alla partier att visst ska man kunna leva på sin pension.

Höj den allmänna pensionen är ofrånkomlig för dem som vill ge lovorden en konkret innebörd. PRO:s kampanj och namninsamling inför valet i september har handlat om detta.

Pensionssystemet måste stärkas om "styvpensionärerna" inte ska bli fler. Konkret handlar det om att öka avgiftsuttaget för att ge den historiska sloganen ett nytt innehåll: "Gärna medalj men först en rejäl pension".

Bengt Eklund

Ordförande PRO-distriktet Bohuslän