Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Funkar inte om strömmen går. Kontantlösa samhället bygger på att datorerna fungerar.

Går det att bromsa den kontantlösa utvecklingen?

Hur ska turisterna kunna parkera utan appar i mobilen?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Utveckling går i rasande takt. Den ökade ännu mer i samband med att vi bytte ut våra sedlar och framför allt mynt. Numera krävs allt oftare en smartphone för att kunna parkera. Få ställen erbjuder betalning med mynt. När man reser i Europa är det inga problem att betala sin parkering med landets mynt och jag tackar ödmjukt för detta, så jag slipper ladda ner särskilda appar eller skicka sms för att betala min parkering som gäst i landet. Men de stackars turister som letar sig till Sverige, de har det inte lätt om de vill parkera.

Vi varnas allt oftare av exempelvis banker för att använda våra betalkort utomlands eftersom det finns risk för så kallad ”skimning”. Detta gör att man ofta växlar med sig lite valuta innan man åker och sen tar ut pengar i automater för att i stor utsträckning betala med kontanter vid inköpen man gör. Men turister som kommer hit får som sagt problem för vi har allt fler butiker som slopat kontanthantering och tvingar kunden att betala med kort eller Swish. Dessutom är det inte helt ovanligt att möjligheten att betala med kort ligger nere för att systemet felat ut och omöjliggör kontakten mellan betalterminalen och banken. Detta gör att butiken får minskad försäljning om kunden inte har kontanter med sig och har butiken övergått till en kontantfri butik så står dom där. Tydligen anser inte bankerna att risken för skimning finns i Sverige eftersom man vill styra allt mot kort.

Allt oftare kan vi läsa om hackerattacker som gjort att olika system legat nere. Flera gånger senaste veckorna har både SJ och Västtrafik system varit utsatta för attacker som medfört att det inte gått att köpa resor. Är detta verkligen ett steg framåt i utvecklingen? När jag för några veckor sedan skulle ta ut euro på ett stort växlingskontor var detta omöjligt, eftersom deras datasystem låg nere så kunde de inte göra transaktioner. Så trots att det fanns en uttagsautomat 20 meter bort där jag kunde tagit ut kontanter och att de hade mängder av euro inne på kontoret så kunde man inte växla.

Sådana här problem tycks bara bli mer och mer vanliga.

Västkustbo