Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Gör bank-id till nationellt id

Ge oss inte ett nytt kort att hålla reda på!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi kunde 27/3 2019 ta del av nyheten att svenska körkort inte längre skall vara godkänt id enligt förslag från regeringens utredare.

Tanken är att det ska hjälpa polisen att förhindra id-bedrägerier. Det nya id-kortet ska införas 2022 och ersätta de 13 olika varianter som i dag utfärdas av olika aktörer.

Nuvarande körkort sägs inte duga eftersom de inte är tillräckligt säkra, enligt regeringens id-kortsutredning. Vidare beskrevs att Framtidens id-kort ska ha ansiktsbild och fingeravtryck, och ska kunna kopplas till en statlig e-legitimation.

Det sista verkar ju andas 2000-tal.

Undertecknad skrev i januari en motion till Centerpartiet, tanken är att ta både säkerhet och flexibilitet ett steg längre.

Man kan idag med mobilt bank-id flytta mycket stora belopp varifrån som helst i världen. Men skall man växla in kontanter i bank eller hämta ett paket på posten skall man visa upp ett godkänt id.

Många använder idag telefonen mycket flitigt, det vore högst rimligt att för den som önskar koppla körkort, pass etcetera till mobilt bank-id. Man loggar in, väljer id och upp kommer ett foto, man kan förslagsvis klicka på bilden som man gör med Swish för att bekräfta som säkerhetsfunktion.

Varför? Om id-dokument har en skada eller spricka gäller de formellt ej. Det torde vara tämligen omodernt att fortsatt tvunget i alla lägen där man behöver identifiera sig bära med sig ett plastkort. Tekniken gör det fullt möjligt och det skulle i allt väsentligt förenkla vardagen för de flesta, dessutom skulle det på sikt tillverkas färre id-kort vilket är en liten miljövinst.

När man nu avser göra om id-korten, vore det väl självklart att även göra om körkorten så att de uppfyller de nya id-kraven, snälla regeringen, ge oss inte fler kort!

Jag har yrkat på att Centerpartiet i riksdagen verkar för att mobilt bank-id snarast betraktas som giltig legitimation samt att även andra förordnande och tjänster som till exempel körkort, press-id etcetera frivilligt kan kopplas till tjänsten.

Mikael Andersson

2:e vice ordförande i kommunfullmäktige (C) Sotenäs

Engagerad entreprenör liksom ordförande Företagarna Sotenäs