Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En linje som markerar var cyklister och fotgängare ska gå är önskvärt, tycker insändarskribenten Bild: Magnus Andersson/TT

Gör gång & cykelvägarna mer säkra

Då jag dagligen cyklar i stan har jag noterat följande: Där gemensam gång och cykelbana finns är det inte markerat var det skall cyklas och var det skall gås.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Då man som cyklist närmar sig en gående bakifrån gäller det att ringa på den lilla ringklockan för att förvarna. Nuförtiden går många med hörlurar av ena eller andra slaget och är därmed omöjliga att nå med detta lilla pling. Det känns lite vågat att cykla förbi då.

Jag tycker att alla cykelbanor som är kombinerade med gångbanor tydligt skall utmärkas. Gör gärna ett studiebesök i Göteborg så ser ni hur det skall se ut!!

Tacksam om någon med ansvar kan svara och ge en eventuell tidplan på åtgärder.

Cyklande tanten

Svar direkt:

Fotgängare, cyklister och bilister förväntas ta hänsyn till varandra i trafiken. Att som fotgängare gå mitt i cykel- och gångbanan, utestänga ljud genom att ha hörlurar och inte se omgivningen beroende på att man stirrar ner i sin telefon, är både riskfyllt och hänsynslöst.

Det är i första hand beteendet och inte trafikmiljön som måste förändras för att råda bot på det problem ”Cyklande tanten” beskriver.

Hela den kommunala verksamheten omfattas av betydande besparingskrav. Nästa år tas fem miljoner kronor bort från gatuunderhållet och därutöver ska samhällsbyggnadsnämnden spara ytterligare 13 miljoner. Att i den situationen lägga skattemedel på att förändra gång- och cykelvägar så att fotgängare kan isolera sig från omvärlden är inte aktuellt. Några sådana planer finns inte.

Roger Johansson (L)

Förste vice ordförande samhällsbyggnadsnämnden Uddevalla och Cyklist

Mikael Staxäng (M)

Ordförande samhällsbyggnadsnämnden Uddevalla