Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bra ställe för en inomhus-skateboardramp kanske? Bild: Lasse Edwartz

Gör Gallionen till ett kulturcentrum

"Det är numera deprimerande att röra sig därinne."

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Uddevalla centrum är en utdöende stadskärna. Allt fler butikslokaler står tomma och människor flyr centrum. Näringslivsutvecklare i Uddevalla verkar tro att det är genom handel som ett levande centrum skapas, men jag vill tro att de har fel. Centrumhandeln kommer aldrig kunna konkurrera med Torp och internet-handeln, därför är en satsning på centrumhandel fel väg att gå. Sedan Åhléns stängde står en stor del av Gallionen tom och utan verksamhet. Det är numera deprimerande att röra sig därinne. Min lösning på problemet är följande:

1. Flytta ut resterande butiker i Gallionen till lokaler längs med Kungsgatan. På så sätt fylls de tomma skyltfönstren längs stråket med verksamheter och de många kvadratmetrarna i Gallionen frigörs för nya innovativa verksamheter.

2. Skapa ett kulturcenter i stil med Fryshuset i Stockholm i Gallionen. Otrygghet i centrum har varit en stor fråga under många år, genom att ge ungdomarna en plats att verka på och utveckla sina kreativa sidor, tror jag att oroligheterna hade minskat. Det ger också möjligheter för ungdomar att utveckla sina kreativa sidor samtidigt som det bidrar till utvecklandet av Uddevallas kulturliv. Möjligheterna på verksamheter som hade funkat är oändliga. Varför inte en inomhus-skateboardramp? Musikstudio, fotostudio, café?

Endast fantasin sätter stopp. Det är synd att Uddevallas centrumutvecklare inte verkar tänka utanför ramarna, Uddevalla har ett centrum med stor potential.

Student i samhällsplanering

Läs mer:

Därför är Kungsledens planer bra för centrum