Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mer demokratiskt. I Norge består regeringen av Höyre och Fremskrittspartiet, här partiledarna Erna Solberg och Siv Jensen.

Gör som Norge och Finland

Mer demokratiskt att låta högerextrema partier få regeringsinflytande.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Svar till Catharina Bråkenhielm och Jan-Olof Larsson 22 juni. Absurt att kräva samarbete om makten med SD

Tack för att ni läst min artikel och kommenterat den!

Först ett par tillrättalägganden:

1. Enligt senaste SIFO väljarbarometer är SD Sveriges andra största parti med sina 18,4 procent och inte som ni anger 13 procent. En väsentlig skillnad!

2. Ni uppger felaktigt att enligt min uppfattning skall SD lägga en budget som skall styra sjukvårdspolitiken i Sverige. Hur skall detta gå till?

Vare sig er regering – ej heller tidigare alliansregering – har velat ta ett radikalt och samlat grepp om vare sig sjukvården eller skolan. Jag uttryckte ett antagande att SD kanske skulle vilja ta sig an problemen med sjukvården. Det behövs en långsiktig planerad konstruktiv lösning för Sveriges vårdpolitik.

Fortsatt ställer jag mig frågan om alla sju riksdagspartierna inte vill tolka valresultaten på ett demokratiskt sätt. Det är partiernas politik som speglar väljaropinionsutfall och valresultat. Om SD har en politik som ungefär 1 350 000 människor upplever som den näst bästa, är det inte bara partiet som drabbas utan ni omyndigförklarar en stor grupp väljare. De utgör en skara vanliga medborgare, som du och jag, och har gjort sitt eget val. Det är kanske en av orsakerna till att de inte går så lätt som ni önskar tillbaka till sitt "gamla" parti. Våra grannländer har sett på oönskade partier mer demokratiskt. De har tydligen funnit det bättre att talas vid och därigenom idka påverkan i stället för strid.

I er debattartikel nämner ni inte med ett ord problem med att verka som minoritetsregering. I avgörande frågor, inte minst budget, har ni måst ta stöd av Vänsterpartiet. De har krävt och fått gehör i många politiska beslut som ni tvingats tala om för medborgarna och som inte minst Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson yvas över att berätta om.

Vänsterpartiet har liksom Sverigedemokraterna en mycket dyster och blodig bakgrund, Den förstnämnda med kommunismen och den andra med nazismen som ledstjärnor. Nuvarande rumsrenhet kan alltid diskuteras men Vänsterpartiet har medialt och publikt kommit lindrigast undan. Den ene så god som den andre!

S ondgör sig över att det är svårt att locka över något parti från Alliansen, åtminstone i nuläget. I denna fråga framstår S som det parti som historiskt och även nu vill åstadkomma söndring och splittring för att kunna fortsätta med sin maktutövning.

Makten framförallt är S signum!

Låt oss få uppleva ett demokratiskt val 2018!

 

Lennart Svensson