Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Göran Nyberg: Därför ställer jag upp för Liberalerna

"Centerpartiet och jag hade helt olika åsikter i ett par för mig och för kommunen avgörande frågor"

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Liberalerna i Munkedal har nu lagt fast namnen på partiets valsedel i kommunfullmäktigevalet. Där återfinns jag på fjärde plats, och jag är glad och stolt över att jag fick den höga placeringen helt ny i partiet.

Många kommer säkert att fråga sig varför jag som i många år varit med i Centerpartiet och dessutom varit kommunalråd för Centerpartiet i Munkedal under en mandatperiod nu återfinns på Liberalernas lista.

Anledningen är helt enkelt att det visade sig att Centerpartiet och jag hade helt olika åsikter i ett par för mig och för kommunen avgörande frågor. Den här insikten har jag fått det senaste halvåret, men uppenbarligen var det en del i Centerpartiet som redan i början på den här mandat förstått detta.

Läs även: Göran Nyberg byter parti

Då föreslog partiets valberedning som var lika med styrelsen i Centerpartiet i Munkedal att jag skulle vara partiets kandidat till vice ordförandeposten i kommunstyrelsen, men i det medlemsmöte som tog beslut fick det förslaget kalla handen och man valde i stället Karl-Anders Andersson.

Den största frågan där Centerpartiet och jag haft olika uppfattning är äldreomsorgen. Där har jag med eftertryck förespråkat ett centralt äldreboende, ett äldrecenter i centralorten, där regionen som driver vårdcentralen i Munkedal sagt att man vill vara med som hyresgäst, liksom folktandvården.

Jag menar att vi med detta hade kunnat bygga upp ett högkvalitativt äldrecenter med mycket hög kompetens inom både demensvård och somatisk, fysisk vård och rehab. Kanske hade vi ett sådant koncept också kunnat få in en rehabbassäng och kanske en sådan med utrymme och tider för allmänheten.

Trots regionens besked om att man ville vara med tog Centerpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, och Sverigedemokraterna beslutet att bygga nästa äldreboende i Dingle, där det inte blir något liknande samarbete med regionen.

Det finns ytterligare ett skäl till att jag förespråkar ett centralt äldreboende, kompletterat med trygghetsboende i Hedekas, Hällevadsholm, Dingle och Munkedal, trygghetsboenden med hemtjänst och med dagpersonal för gemensam matlagning och aktiviteter.

Det skälet är att kommunen på grund av strukturen med ett äldreboende i varje samhälle haft mycket höga kostnader för äldreomsorgen, vilket i alla tider gjort att vi haft för lite pengar till skolan. Vi måste satsa mer på barnen, och därför kan vi inte ha en ineffektiv och onödigt dyr äldreomsorg.

Den andra frågan som har haft stor betydelse för att jag valt att engagera mig i Liberalerna i Munkedal är att partiet har samma uppfattning som jag när det gäller överföringsledningen till Gårvik. Jag menar att om man vill förbättra miljön i Gårvik finns det lokala lösningar som är precis lika bra för miljön som en överföringsledning. Jag menar också att vi skall slå vakt om Gårvik som badort och sommarstugeområde, inte tvinga fram en mycket dyr anslutning till en överföringsledning.

Jag tycker att pengarna som kommunen vill satsa på en överföringsledning hellre skulle satsas på en gång och cykelväg mellan Gårvik och Munkedal. Det är inte ansvarsfullt att ens tänka på en exploatering med mer villor i detta område på Tungenäset innan vägen dit gjorts mer trafiksäker, inte minst för cyklande barn och ungdomar.

Med det här som grund kommer jag att helhjärtat arbeta för Liberalernas hela politik i kommunvalet i Munkedal i höst och för att få till en ändring av kommunens politik inte minst i de här två frågorna.

I rikspolitiska frågor kommer jag att behöva en mandatperiods karens och tänker inte i detta valet kommentera vare sig Liberalernas eller Centerpartiets ställningstaganden i riksdagsvalet denna gång.

 

Göran Nyberg

Liberal i Munkedal