Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Andreas Carlsson

Göteborgsvägen är en esplanad

Varför använder man fel uttryck?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är tråkigt att folk inte använder rätt uttryck för olika saker. Vad är skillnaden mellan esplanad och allé? De som använder text till allmänheten exempelvis journalister, förväntas rimligen ha kunskap om olika ords betydelse. Det är det viktigt att de används rätt. Om man använder ordet gångbana istället för trottoar är man nära sanningen, men ändå inte helt rätt. Definitionen av trottoar är att den är en upphöjd från vägen för fordon men ändå en gångbana, medan en gångbana mycket väl kan vara i samma plan som vägen i övrigt.

Vid flera tillfällen under sista året har det funnits reportage i vår tidning om Göteborgsvägen i Uddevalla. Det har handlat om träden i ”allén”. Göteborgsvägen har ingen allé, en allé består av träd på båda sidor om en väg.

Enligt en reporter har naturvårdsverket en definition som passar in. Den definitionen är givetvis endast en teknisk, för att passa verkets syften. Alla andra har en annan förklaring, som då måste den användas. Om det nu är så att Uddevalla kommun har anställda som inte kan skilja på benämningarna behöver inte reportern fortsätta på samma vis. Ett fel blir inte rätt bara för att det upprepas.

Enligt ”Ordbok över svenska språket”, utgiven av Svenska akademin, kan man läsa att allé är en kör eller gångväg, på båda sidor omsluten av, kantad av träd. Om man istället använder ordet esplanad om Göteborgsvägen stämmer det bättre. Samma ordbok förklarar att, esplanad är en bred gata ofta planterad med träd mellan två körbanor.

Rätta ordet