Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

FALUN 2019-02-03Traktor plogar bort snö från gata i centrala Falun. SMHI varnar för kraftigt snöfall i stora delar av Mellansverige under söndagen. Det kan komma upp till 20 cm nysnö. Foto: Ulf Palm / TT / kod 9110 Bild: Ulf Palm/ TT

Gatan som kommunen glömde

Vi blev utan snöröjning i sex dagar!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till ledare 9 februari

LÄS MER: Skäll inte på snöröjarna!

Jag hade gärna velat ha en snöhög att skotta bort utanför mitt hus. Problemet med årets snöröjning var inte i första hand att det uppstod snösträngar som stänger inne oss bortskämda, krävande och skattebetalande villaägare, problemet var att det inte uppstod snösträngar överhuvudtaget på många ställen eftersom snöplogen helt uteblev. Att det för andra uppstod omotiverat stora snömassor och att de reagerade onödigt starkt på detta beror kanske på att det är nytt fenomen för oss i Uddevalla.

Tidigare år har vi haft kompetenta och duktiga snöröjare som har kunnat hantera sin plog och därmed kunnat minimera oönskade snödrivor utanför fastighetsinfarterna. Till vår gata kom snöplogen först efter sex dagars oframkomlighet och resultatet av den plogningen var rent usel och amatörmässig. Jag och min granne fick instruera maskinföraren om hur man kör traktor med plog (och då skall man betänka att vi båda är relativt okunniga själva). Tack vare våra instruktioner om hur man vänder en traktor, var man lägger snödrivor och hur plogen kan vinklas blev resultatet något bättre, men det sista fick vi ordna ideellt med hjälp av en spade och en liten fyrhjuling. Det tog närmare en timma innan vi fått gatan hjälpligt framkomlig.

Att kommunen har haft en usel medborgardialog gör inte saken bättre. Från vår gata har vi troligen ringt och mailat minst tio gånger under en vecka. Kommunen visste inte ens om att gatan var kommunal, de trodde att den möjligen var en enskild väg, eller något annat odefinierbart, i vart fall fanns den tydligen inte med på kartan. Om inte kommunens tjänstemän vet vilka gator som ingår i snöröjningsåtagandet är det ju inte konstigt att snöröjningen fallerar. Vi fick en massa tomma löften om att gatan skulle åtgärdas, men inget löfte uppfylldes förrän efter sex dagar och ett nytt snöfall och då var det för att vi själva lyckades “haffa” en traktor i grannskapet och för traktorföraren peka ut gatan som inte längre syntes.

Sedan är inte snöröjning en lyx, som Geijerstam möjligen vill få oss att tro i lördagens tidning. Den är en del av vår infrastruktur. Man kan inte bagatellisera att hemtjänsten kommer sent, de kanske inte kommer alls med synnerligen allvarliga konsekvenser som följd. Och hur skall sopbilen komma fram eller ännu värre, vad händer om brandbilen inte kommer fram till ett brinnande hus. Snöröjning är en samhällsfunktion och skall fungera minst lika bra som el, vatten och vägar - och för att nå det kravet måste Uddevalla kommun ta ett rejält omtag.

Vidar Olausson

Uddevalla

Svar direkt:

Att kommunen inte hade korrekt kartunderlag är inte bra och för detta förtjänar kommunen kritik. Jag tog upp entreprenörernas erfarenheter av att ha blivit otrevligt bemötta när de försökte göra sitt jobb, vilket jag kritiserade. I detta fall har du vänt dig till kommunen direkt, vilket jag också tycker att man ska göra.

Även jag delar din uppfattning att de viktigaste gatorna ska snöröjas först, just för att viktiga samhällsfunktioner ska fungera. Men att det blir problem för alla under det första snödygnet är dock kanske inte så förvånande. Men att vara utan snöröjning i sex dygn, ja, då förstår jag att ni på gatan är kritiska. Det är bra att den kritiken kanaliserades på rätt sätt.

Karl af Geijerstam