Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"För familjer som äger kraftverken blir det Davids kamp mot Goliat när myndigheten hotar med dyra rättsprocesser”, skriver Magnus Jacobsson (KD). Bild: Anna Oscarson

Ge enskilda en chans mot myndigheterna

Hetsjakten på vattenkraften hotar vår energiproduktion, står i strid med riksdagsbeslut och urholkar förutsättningarna för företagande i Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Påhejade av aktivister söker enskilda myndigheter alla upptänkliga förevändningar för att tvinga fram rivningar av småskaliga vattenkraftverk. De vattenmiljöer som ska rivas upp är ofta gamla, en del har stått i över hundra år. De biotoper som störs för att gynna en idé om en annan biotop, innebär många gånger en större förlust för djurlivet i vattnet.

För familjer som äger kraftverken blir det Davids kamp mot Goliat när myndigheten hotar med dyra rättsprocesser. Den egendom familjen vårdat i generationer slås sönder. När myndigheter rullar över förvaltande företag på landsbygd på det sätt som sker, drabbar det mer än enskilda företag, förtroendet för rättsstaten undergrävs. Utan rättsstat går det inte att driva företag.

Myndigheterna ska egentligen rätta sig efter riksdagsbeslut som instruerar dem att ”fullt ut” utnyttja möjligheter att ställa mindre långtgående krav än vad EU-direktiv kräver. De är instruerade att ta hänsyn till ett lokalt och regionalt perspektiv och att hålla negativ inverkan på elproduktionen till ett minimum.

Trots detta fortsätter skövlingen. Regeringen låter myndigheterna hållas. Generaldirektörer får sitta kvar och skandalen fortsätter.

Sverige behöver en ny regering. Vi behöver införa ett tjänstemannaansvar och en författningsdomstol som stärker enskildas rätt att hävda sin frihet gentemot statsmakten.

Magnus Jacobsson (KD)

riksdagsledamot