Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att ge bland annat hårt pressad vårdpersonal sämre anställningsskydd är magstarkt, menar Kerstin Joelsson-Wallsby (V). Bild: Mikael Fritzon/TT

Ge inte arbetsgivarna rätten att sparka vilka de vill – rör inte las!

Den trygghet som löntagare har i dag hotas nu av den socialdemokratiska regeringen och deras samarbetspartier i Januariöverenskommelsen (C och L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är framför allt Centerpartiets reaktionära arbetsmarknadspolitik som ska genomföras. Tryggheten för tusentals löntagare slås sönder och samman i Sverige. Detta måste stoppas.

Några exempel på försämringar som las-utredningen föreslår:

• Alla arbetsgivare ska få undanta fem personer från turordningsreglerna, den så kallade principen ”först in, sist ut” vid uppsägningar. I dag får arbetsgivaren med mindre än tio anställda göra två undantag. Förslaget ger alltså arbetsgivaren rätt att sparka fem personer innan facket får rätt att förhandla för sina medlemmar.

• Uppsägningar av personliga skäl ska inte kunna ogiltigförklaras. Det här tar bort fackets rätt att förhandla för berörda medlemmar helt.

• Arbetsgivare behöver inte längre bekosta inlärning till nya arbetsuppgifter för någon som annars blir av med jobbet. Detta är ett fruktansvärt slag mot de som exempelvis har någon form av arbetsskada, samt fackets rätt att försvara deras rätt till arbete.

Förslaget om förändrad las ger arbetsgivaren mer makt att sparka vilka man vill. För anställda innebär det minskad trygghet och ökad rädsla för att säga ifrån om dålig arbetsmiljö eller försämrade arbetsvillkor. Löntagarna får en provanställning på livstid.

Många undersköterskor, sjuksköterskor och vårdbiträden har slitit dag och natt för att skona vårt land från covid-19. Underbetalda och i många fall med bristfällig skyddsutrustning. Det är inte lite magstarkt att de ska tackas med att i praktiken få anställningsskyddet avskaffat.

Argumentet ifrån C och L är att detta skapar fler jobb. Hur fler jobb skapas genom att fler lättare kan sparkas är en fråga som inte besvaras.

Vänsterpartiet står för fler trygga jobb, inte färre. Problemet på arbetsmarknaden är inte att det är svårt att säga upp folk, utan tvärtom att fler har otrygga anställningar. Med visstider och vikariat i stället för fasta jobb och rimliga löner. Vänsterpartiet kräver att regeringen backar ifrån sitt förslag och kastar utredningen i papperskorgen.

Kerstin Joelsson-Wallsby

Vänsterpartiet Uddevalla

ersättare i partistyrelsen