Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi ska göra skolarbete, men inte på vår fritid, skriver Ahram. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ge oss färre läxor för minskad stress

Fem dagar i veckan går vi i skolan i cirka sju timmar. Räcker inte det? Nej, varje dag tvingas vi sitta hemma och göra läxor också. Jag tycker inte att det borde vara så. Ta bort läxorna! Vi ska göra skolarbete, men inte på vår fritid.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För det första tar läxor mycket tid och efter skolan finns det de som har utbildning och träning eller andra fritidsintressen. Men en del tvingas fortfarande missa träningspass på grund av läxor, så i stället för att gå sitter du hemma och gör dina läxor. Läxor orsakar ofta mycket stress.

För det andra finns det barn som inte klarar sig bra på lektioner och föredrar att göra skolarbetet hemma. Men jag tror att när de har mer ledig tid att koppla av, kommer de klara sig bra i skolan och de kan känna sig bättre i skolan.

För det tredje finns det många barn som inte har någon som kan stödja dem med sina läxor. De kan inte förstå och de kan inte göra jobbet, för att de tycker det är svårt med läxor utan någon lärare som kan stödja dem.

Det finns elever som vill ha flera läxor därför att de därigenom slipper ha så många prov. Det leder till att läraren bedömer eleverna på deras läxor i stället för att sitta i flera timmar i ett klassrum och göra prov. Men jag anser att läraren kan bedöma eleverna i klassrumsarbetet även utan läxor.

Läxor är för tidskrävande, det kan leda till stress och ojämlikhet. Det är därför jag tycker att vi borde ta bort läxorna.

Ahram