Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Dominika Gregušová
Bild: Dominika Gregušová

Glasögon är alldeles för dyra!

Gör som med tandvården - gratis för unga under 24!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Glasögon är något som vissa människor behöver ha i sina liv för att kunna se, men det är väldigt dyrt att köpa ett par glasögon och göra synundersökningar en gång vartannat år som är rekommenderat. Ibland så är det så att du dock måste köpa nya glasögon. Glasögon är alldeles för dyra!

För det första så vill jag säga att om du som barn har dålig syn och har haft det i hela ditt liv så hinner synen att förändras väldigt mycket under åren tills du blir vuxen. Att ha dålig syn som barn är en ganska jobbig sak. Barn vill oftast vara ute och leka och har roligt. Ibland kan olyckor hända så att glasögonen går sönder. Har du tur så täcker din försäkring på glasögonen och det betalat ett par nya glasögon åt dig, men emellanåt så har du inte den turen och du själv får betala ett par nya. Du kanske även som barn håller på med någon slags sport som då även gör att risken blir ännu högre att du får köpa nya glasögon.

Fortsättningsvis så är det inte alltid att du bara behöver ett enda par glasögon. Som i till exempel min familj så har jag två par glasögon och mina föräldrar har tre par glasögon var. Det kostar otroligt mycket pengar och om du nu behöver det så har du inget annat val är att hosta upp de pengarna som det kostar. Det som du kan tänkas behöva är ett par vanliga glasögon som du har under dagen, men det kanske sedan blir så att du vill läsa eller sätta dig framför datorn. Då måste du ha ett par läsglasögon oftast, detta är bara två av dem exemplen som du kan tänkas behöva. Om du som jag är ute väldigt mycket under somrarna i solen och inte vill ha på dig dina vanliga glasögon så är solglasögon med styrka ett måste för att underlätta för sig själv.

Jag kan förstå att optikerna måste kunna försörja sig men priserna på glasögon är enorma och helt orimliga, detta kan göra så att butikerna får mindre kunder och på det sättet förlorar i kapital. Om du bestämmer att glasögonen och linserna blir billigare så vinner både butikerna och kunderna på det. Butikerna kan få mera kunder som är villiga att betala priserna och på det sättet även kanske bestämmer sig för att besöka just denna butiken igen. Kunderna vinner också på detta pga. om priserna på glasögon sänks sparar dem pengar. Dessa pengarna som kunden i detta faller sparar kan då gå till något som dem tycker är viktigt.

Slutligen vill jag säga att du kan inte själv hjälpa att du har något slags fel på synen. Synen ändras av sig själv och du kan inte göra något åt det, ändå så tvingas du lägga tusentals kronor på det och du har inget val. Synen är något som du själv inte kan göra något åt, den ändras varken du vill det eller inte.

Jag tycker att det ska vara som det är med tandvården. Tandläkarbesöken är gratis fram tills du är 24 år gammal men innan det så är det helt gratis och man får kallelser till tandläkaren. Sin egna tandhygien kan man själv bestämma över och man kan kontrollera den, men som sagt synen kan man inte göra något åt om den förändras till det sämre.

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker att kostnaden på glasögon skall sänkas, för att det kan bli en vinst för alla både kunder och säljare. Det är en stor kostnad för dem som behöver det. Glasögon är alldeles för dyra!

Glasögonorm