Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Har en spännande framtid. Bohusbanan.
Har en spännande framtid. Bohusbanan.

Godstågen blir avgörande för framtidens Bohusbana

Alf Gillberg (S): En ny järnvägsbro bör gå över Byfjorden

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sedan Uddevalla kommun presenterat nya tankar utifrån en undersökning om Bohusbanan för framtiden, liksom dialog inom kommunalförbundet Fyrbodal i frågan under senvintern har flera intressanta inlägg gjorts här på debattsidan, bland annat av Anders Arnell (M) och Pål Magnusson.

Eftersom jag redan 1980 lyfte frågan i mitt partidistrikt med förslag om en förlängd Bohusbana in i Norge, med stöd från det årets distriktskongress, har jag också i perioder fått möjligheten att bland annat här på debattsidan hålla frågan levande. Under tiden har nya rön och infallsvinklar uppkommit i frågan. Den tidens domedagsprofetia över persontransporter med tåg i Bohuslän har förbytts till en stor och framgångsrik satsning på densamma. Som jag ser det nu är volymerna av gods som dagligen transporteras på E6 den stora frågan, eftersom all statistik säger oss att lastbilstrafiken på E 6 fortsätter öka relativt kraftigt för varje år sedan 20 år tillbaka och där transittrafiken utgör den stora volymen. I Skåne talar man om trafikinfarkt för sin del av E 6 och bedömer att man borde ha sexfilig väg där! Kan väl knappast tyckas vara en önskvärd framtid för oss.

En förlängd och upprustad Bohusbana borde med fördel, som Arnell också framfört vad gäller Uddevalla, dras på en bro jäms med Uddevallabron med inriktning på godstrafiken då. Innebär inte, som Pål Magnusson befarade i sitt inlägg, att Uddevalla som nav för persontrafiken på banan liksom betydelsen av all busstrafik i tillägg, skulle förlora sina två stationer.

Tvärtom är ju Västtrafiks målsättning att persontransporterna med tåg mot Göteborg ska öka ytterligare och för Uddevalla – Göteborg vill vi ju ha dubbelspår och det planeras ju också för en ny terminal för regiontrafik i Uddevalla. Intressant är också tycker jag hur länken över Dalsland in i Norge skulle kunna samnyttjas med en förlängd Bohusbana in i Norge. En spännande fortsatt diskussion lär följa.

Alf Gillberg (S)

Uddevalla