Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Godtycke drabbar ensamkommande

Syskon råkar ut för orimliga åldersbedömningar

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Migrationsverket har skrivit upp många ensamkommande asylsökande i ålder. Om det är för att de under utredningstiden ska hinna bli över 18 år och därigenom kunna utvisas som vuxna, låter jag vara osagt. Emellertid krävs inget "ordnat mottagande”, det vill säga att någon kan ta hand om den återvändande som hunnit bli över 18 år. För de som kom under 2015 har hur som helst 1998 blivit ett vanligt nytt födelseår.

Frågan är nu om de som nu till slut får uppehållstillstånd ska fortsätta ha dessa nya födelsedata hos Skattemyndigheten och på sina ID-kort? Så småningom även i sina svenska pass, som internationellt sett har hög trovärdighet.

LÄS MER: Ställ inte familjen Shamry på gatan!

Konsekvensen blir i så fall att vissa bröder obestridligen fått födelsedata som inte stämmer. Eller vad sägs om följande brödrapar: Exempel H och M, där storebror är född i november 1999, men skrivits upp till november 1998. Lillebror är född i december 2001 och har skrivits upp till december 1998. Alltså en dryg månad yngre än sin bror. Eller exempel J och A, där storebror är född i början av januari 1999 och alltså inte ”behöver” nya födelsedata. Men där lillebror är född i oktober 2000 och därför skrivs upp till oktober 1998. Detta gör alltså lillebror till en fyra månader äldre storebror.

Båda brödraparen har försökt påtala det orimliga i dessa nya födelsedata under hela asylprocessen. Individuella skäl har också framförts som att bröderna tycker det blir jobbigt att hela livet igenom behöva förklara de ”märkliga grocesserna”. Just att en ansvarsfull storebror har gjorts till lillebror blir en ständig påminnelse om den långa plågsamma asylprocessen. ”Vi vill glömma Migrationsverket och komma igång med våra liv.” Men Migrationsverket har gett upprepade avslag på begäran att omvärdera dessa bevisligen tokiga beslut.

Vad händer med Sveriges "administrativa anseende" om dessa brödrapar med hjälp av till exempel DNA-analys otvetydigt bevisar sitt släktskap, men att de är födda med 1,5 månad respektive 4 månaders skillnad? Det blir ju då alldeles uppenbart att olika handläggare på Migrationsverket vid en kort intervju satt fullkomligt godtyckliga födelsedata på olika ensamkommande.

Rättsosäkerheten i de medicinska åldersbestämningarna debatteras redan, men även denna godtyckliga administrativa åldersbedömning är värd att uppmärksammas i takt med att en del unga faktiskt får uppehållstillstånd.

LÄS MER: Flykten från Absurdistan

För det blir ju under lång tid framöver en tydlig skevhet i den svenska administrationen och en påminnelse om Migrationsverkets summariska och inkorrekta åldersbestämningar. Vill vi ens det? Eller åker det in i all övrig asylskam?

Det får dock konsekvenser för samhället i säg 50 år framöver. Till exempel i diskussionen kring senarelagd pensionsålder, hur många kommer att kunna pensionera sig 1, 2, 3 eller många år före sin biologiska ålder? Helt ”lagligt”.

Hör dessa misshälligheter hemma i en avancerad och annars rättssäker persondatahantering?

Hur ser JO som granskande myndighet på detta uppenbara godtycke? Vad säger generaldirektörerna på Migrationsverket respektive Skatteverket? Ansvariga politiker?

Maria Wallin

Agape Uddevalla Munkedal Tanum