Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild från en romsk by i Rumänien. Bild: Hans-Jürgen Neubert

Graden av diskriminering av romerna går inte att föreställa sig

Slaveriet upphävdes först 1864 i Rumänien, men mycket av mentaliteten dröjer sig kvar.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Varför gör inte EU starkare påtryckningar på Rumänien och Bulgarien vad gäller romernas rättigheter? Frågan ställdes till EU-parlamentariker på en konferens i Göteborg. Svaret var att EU saknar laglig rätt till det. Kraven måste ställas innan ett land väljs in.EU kan säga sin mening nu, men det är allt.

Att till exempel Rumänien skulle ta tag i frågan om vi förbjuder romer att söka hjälp här, är ett resonemang, som visar att man inte förstår hur verkligheten ser ut.

De är här för att deras regeringar saknar intresse för förändring av romernas situation. Diskrimineringen i deras hemländer är på en nivå som för oss är svår att förstå.

Exempel 1:Om borgmästaren i ett område gör för stora förbättringar för romerna är risken att han inte blir omvald. 2. En romsk kvinna låg i förlossningssalen. En läkare kom in och sa att han ville ha pengar under bordet, pengar hon inte hade. Han lämnade henne då utan hjälp och hon fick stora skador. Sköterskan som var kvar hade inte dom kunskaperna (En person som arbetar för en hjälporganisation delgav mig detta).

Romerna användes som slavar ända in på 1900-talet. Slaveriet upphävdes först 1864 i Rumänien, men mycket av mentaliteten dröjer sig kvar. Det kommer att ta lång tid att förändra. Det är nu Mihaela behöver operation, nu barnen behöver mat och nu de behöver gå i skolan. Det är nu dessa människor lever.

Att säga att det är bättre att hjälpa dom i sina hemländer låter bra och förpliktigar till intet. Vi behöver göra både och. Dessutom finns hjälporganisationer på ytterst få ställen i Rumänien. .Alla kan vi ge 5 eller 10 kronor när vi går och handlar och alla är vi fria att låta bli. Det är direkt bistånd där inget försvinner i administration.

Jag har lärt känna flera familjer och varit i Rumänien. Jag vet att dom nu kan ha sina barn i skolan och kunnat skaffa bättre hus, med dörr och fönster och väggar tjockare än den tunna spånskivan.

Vad är det som gör att vissa människor här tycker att dom och deras barn självklart har rätt och är värda att ha det bra, medan andra inte ens ska ha rätten att försöka?

Margareta Johansson

Hamburgsund