Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Statsminister Stefan Löfven och statsepidemiolog Anders Tegnell. Bild: TT

Gratis intensivvård är inte en självklarhet – vi är lyckligt lottade

Ett fång röda rosor till regeringen med statsminister Stefan Löfven i ledarpositionen och övriga partier i januariöverenskommelsen. Stabilt och förtroendeingivande agerande också från de ministrar som agerar inom sina respektive ansvarsområden.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En lika stor bukett rosor till Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell och övriga medarbetare samt övriga myndigheter. Lugnt och säkert framförs strategin för hur Sverige skall klara sig så helskinnat som möjligt ur denna pandemi förorsakat av virus.

Riset blir lämnat till de partier som kommer med ständiga överbud om fler miljarder i de olika stödpaket som S, MP, C och L presenterat. Överbuden kommer från partier som vanligtvis ständigt ifrågasätter skatter och andra intäktsmöjligheter Sverige som land behöver. Från deras regeringsinnehav minns vi beslut som urholkat statens finanser.

I denna coronapandemi är jag tacksam för att vi har en sansad regering och en hälso- och sjukvård som i huvudsak är allmän och generell och samhälleligt styrd. Plånboken får inte avgöra vilken vård den som är sjuk erbjuds. En jämförelse med USA är vanligtvis intressant och i synnerhet nu under tryck av covid-19. Det amerikanska sjukvårdssystemet domineras av privata, oftast vinstdrivande företag. Patienterna får själva finansiera vård med försäkringar. Men har då alla amerikaner råd med sjukförsäkring? Svaret är att närmare 30 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring och flera därtill som är otillräckligt försäkrade. Enligt WHO bedöms att 3–5 procent av coronasjuka behöver intensivvård och den kan kosta uppemot 11 000 dollar per dygn! En omöjlig kostnad för den utan försäkring.

Jag är tacksam för att vi har allmän sjukvård i Sverige och ett generellt trygghetssystem!

Jan Gunnarsson (S)