Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gullmarsfjorden kan ersätta Göteborgs hamn

Bygg en ny världshamn i Munkedal

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag har skrivit flera gånger och ställt frågan, varför utnyttjar man inte Gullmarsfjorden för att förbinda Sverige med världshaven. När man sedan läser i Bohusläningen att infarten till Göteborgs hamn måste fördjupas för kanske fyra miljarder kronor för att kunna användas i en framtid undrar man vilka krafter som styr. Visserligen är Gullmarsfjorden av många ansedd som värdefull då den är en så kallad tröskelfjord med en unik bottenfauna, men samtidigt så finns det många fjordar och innanhav som trafikeras flitigt utan att direkt bli förstörda. Ett exempel är infarten till Uddevalla innanför Orust och Tjörn.

En infart till en djuphamn i Munkedalsområdet skulle ha ett djup som på inget ställe understiger 20 meter. Större djup är förmodligen inte praktiskt försvarbart, men skulle kunna vara möjligt. Då området kring Munkedal har både järn och motorvägsförbindelse borde platsen var given om Sverige verkligen vill ha en god och kostnadseffektiv förbindelse med vår omvärld.

De som bor i mellersta Bohuslän, måste inse att ett projekt som detta skulle kunna lyfta en hel bygd. Det gäller att samverka och inte se sin egen stad eller ort som det viktigaste, utan tillsammans åstadkomma något stort.

Stellan