Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Satsningen på Gustafsberg går inte ihop med rivningen av Bodele, anser skribenten.  Bild: Lasse Edwartz
Satsningen på Gustafsberg går inte ihop med rivningen av Bodele, anser skribenten. Bild: Lasse Edwartz

Gustafsberg – Bodele Uddevallas stolthet?

Hur kan man satsa på Gustafsberg och riva Bodelehusen?

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bohuslänningen har en artikel i Bohusläningen den 19 december: ”Gustafsberg, denna anrika pärla, ska poleras ytterligare, ett nytt projekt skall lyfta fram platsen och dess historia. I en sammanfattning av den allmänna reflektionen framförs bland annat att det är viktigt att inte förvanska platsens själ – förändringar ska göras med små och smarta ingrepp.”

Samma dag som denna artikel publicerades höll Uddevalla kommun på att riva det fjärde huset på Bodele enligt ett politiskt beslut av S, V och MP. Att husen rivs, trots massiva protester, har väl knappast undgått någon.

Uddevalla Museum gjorde allt för att förhindra rivningarna, man skrev till de politiker som skulle fatta beslutet: ” Det är ur kulturhistorisk synvinkel uppenbart att dessa hus som grupp äger ett kulturhistoriskt värde och att de sammantaget och tillsammans med husen på Gustafsberg berättar om stadens utveckling som semesterort. Det borde vara otänkbart att agera för att riva flera stycken byggnader med kulturhistoriska värden inom en miljö som såväl ingår i Uddevalla kommuns eget kulturmiljöprogram, som att den utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården.”

Föreningen Gustafsbergs vänner skrev också till politikerna: ”Områdena Bodele och Gustafsberg gränsar till varandra och upplevs som en del i en helhet. Den prisbelönta strandpromenaden är uppskattad och välbesökt. De tre husen på udden vid Bodele är en gammal känd vy som vore synd om den naggades i kanten. Rivs husen kommer tomterna snart att växa igen som nu händer med marken runt huset ”Lilla Bodele”. Ur trygghetssynpunkt är det bättre att husen bebos än att området blir en snårskog som ingen kommer att använda. Många villor på Gustafsberg har varit i sämre skick än de på Bodele och hade man då tillämpat samma förfaringssätt det vill säga rivning, hade det inte funnit något Gustafsberg värt namnet”.

En sådan tur att vi då har Destination Uddevalla som värnar så om Gustafsberg! Men när man då tittar på vilka som sitter i styrelsen hissnar man! För där sitter samma person som var och är den mest pådrivande politikern som drev igenom förödelsen på Bodele genom att riva alla dessa hus!

Ingemar Samuelsson: hur tänkte du där?

Lennart Fredriksen