Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Gynna inte de som lär sig språk i skolan

Extra poäng för de som har språkval är fel

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är många som väljer att ha språkval men det är mycket få som har det för att de vill lära sig språket utan för lite extra poäng. Jag tycker ej man borde få poäng av språkval.

För det första så ska man inte behöva läsa någonting bara för extra poäng. Jag hade många kvällar där jag var väldigt arg att jag skulle lägga tid på ett ämne jag visste att jag inte ska ha användning av och som jag verkligen inte tyckte var kul. Så det jag tänker är att det hade varit mycket bättre om de personer som skulle gå vidare med det språket eller söka ett program där det kan vara bra att kunna flera språk fick betygsättning. Jag tyckte och tycker fortfarande att det finns ju så många länder som kan engelska nu och om du ska åka utomlands där de ej kan engelska så är det väl bara att välja ett annat.

För det andra när jag gick på högstadiet var det nästan en fjärdedel av klassen som bytte till svenska/engelska för att de inte hade orkat med språket mer och kände att det var inte värt att vara kvar. Detta leder ju till mycket tid som har varit bortkastad och som hade kunna ge dem bättre betyg i de andra ämnena. Jag tror inte eller lärarna tycker det är kul att behöva lära ut och lägga tid på någon eller några som inte vill lära sig.

Det som många säger är att man kan börja i språk och sedan tycka det är mycket roligt och tack vare det fortsätter med det. Då tänker jag att om jag är generös så är det väl 5 % av klassen som gör det och 50 % som kämpar sig igenom det och plus några till som byter efter halva.

För det tredje så kan jag säga att det är ju verkligen inte rätt ifall någon skulle till exempel ha C i alla ämnen förutom språk för där hoppade de av och det leder till att de inte skulle komma in på sitt t.ex bildgymnasium. Men däremot någon som fick D i alla ämnen men fick betyg i språk kan komma in på det. Jag kan inte tänka mig att det kan hjälpa någon att kunna tala tyska medan de målar en tavla.

Så det jag vill säga är att det är ej rätt att komma in på ett program för att de kan ett annat språk och att man kan lära sig bättre engelska och svenska om man inte har språkval. Det borde endast undersökas om man vill läsa vidare med det eller går ett program där det behövs. Jag tycker ej man borde få poäng av språkval!

Hugo Nicklasson