Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bra läge? Debattören tycker att man kan bygga en simhall här. Bild: Karl af Geijerstam

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här kan vi bygga en ny simhall

En simhall vid Agnebergsgymnasiet vore mest funktionell

Tvärs över Bäveån vid Agnebergsgymnasiet finns en grusplan och gräsyta, där Uddevallas nya simhall kunde byggas. Detta är enda platsen som kan ge kommunens gymnasieungdomar på Agneberg och Sinclair schemalagda idrottstimmar med simning. Varken Walkesborg eller Rimnersområdet tillgodoser detta ändamål.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Fördelarna är många fler. Med gymnasieskolorna, högskolecentrum Bohuslän, Agnebergshallen och en simhall skapas ett tätt, sammanhållet kluster av funktionella lokaler. Av egna erfarenheter vet jag att lektionssalar är ypperliga att använda som nattlogi (så kallat hårt underlag), vid olika typer av idrottsarrangemang eller mässor.

Symbiosen av nytta av nöje skapar en attraktionskraft för kommunen. Mängder av stora publikdragande arrangemang kan på så sätt bli möjliga, året runt, centralt i Uddevalla stad. Vidare finns redan bussförbindelser på plats. Ett par minuters vandring så befinner man sig på tågperrongen Uddevalla östra. Då Alliansföreträdare redan aviserat politiska ambitioner för samma område, skulle en simhall Vid Agnebergsgymnasiet, kunna bli ett alternativ att förorda i stället för vid Rimner.

Nackdelar finns självklart, annars skulle valet av denna maximala plats redan varit ett faktum. Utrymmet att bygga på är begränsat. Det krävs ett arkitektoniskt smart mästerverk för att klämma in en femtiometersbassäng med tillhörande lokalfunktioner mellan Bäveån, järnvägen, berget och Sörkällegatan. Berget går dock att nagga på en hel del åt söder. Ett annat stort frågetecken är markförhållandena. Men sett till hur svårt det är att hitta lättbyggt mark i Uddevalla och samtidigt behålla en central, attraktiv funktionalitet, är Agnebergsalternativet värt att pröva en gång till.

Jag har i tidigare insändare försvarat en centralt belägen simhall, och ur detta perspektiv tycker jag att Walkesborgs fördelar överstiger Rimners. Skulle det bli aktuellt att riva upp gällande beslut hoppas jag därför att det inte sker en utlokalisering till utkanten av staden, utan att alliansen ser fördelarna de en gång såg då de förordade Riversideängen, och prövar föreslagna alternativ först.

Pål Magnusson

Uddevalla