Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Håll inne biståndet till den palestinska myndigheten

Kristdemokraterna: Myndigheten måste sluta att stödja samt finansiera angrepp gentemot civila israeler.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hösten har varit turbulent och riksdagen har tyvärr inte klarat av att förhandla fram en ny regering. Det gör att Sverige just nu har en ”övergångsregering”. Vi har dock inte någon övergångs riksdag och då regeringen inte kan ta några större politiska initiativ är det riksdagen som har ansvar för att lyfta fram den dagsaktuella politiken.

Vi har därför som kristdemokrater förhandlat fram en budget tillsammans med Moderaterna. Från kristdemokratiskt håll är vi väldigt glada för att vi har lyckats förhandla fram en budget som satsar två miljarder för att korta köerna i vården, vi sänker skatten för alla pensionärer så att dom får lite mer pengar i plånboken, vi återinför rätten att göra avdrag när man skänker gåvor till församlingar och föreningar, vi satsar på två nya teologiska högskole- och universitetsutbildningar.

Förutom dessa viktiga satsningar har vi säkerställt att Sverige fortsätter att ge 1 procent av BNI i bistånd. Vi hoppas dock att biståndet skall fördelas mer via de ideella aktörerna än via statliga organ. Tidigare erfarenhet visar att ideella föreningar ofta får bättre resultat. Vi anser att pingströrelsen och SIDA:s stöd till Panzisjukhuset och doktor Denis Mukwege är ett bra exempel på hur svenskt bistånd bör fungera. Vi anser även att biståndet till den palestinska myndigheten ska hållas inne till dess att den Palestinska myndigheten slutar att stödja samt finansiera angrepp gentemot civila israeler.

Många kyrkor har engagerat sig i att stötta ungdomar som är på flykt. Vi är därför extra glada för att vi i budgeten har fått med pengar som förlänger det tillfälliga stödet till ensamkommande. Vi fortsätter också att arbeta för att nuvarande tillfälliga lag skall förändras på ett sådant sätt att synnerliga och ömmande skäll återinförs i lagstiftningen samt att det blir lättare för familjer att återförenas. För oss som kristdemokrater är det självklart att barn inte skall behöva växa upp utan sina föräldrar.

Utöver dessa viktiga satsningar för ett bättre Sverige så underlättar vi för de som bor på landsbygden genom att se till att våra jordbrukare får stöd för de skador som uppstod under sommarens torka och de skogsbränder som skedde till följd av det varma vädret. Vi ser även över bränslebeskattningen av personbilar vilket gör att de som bor på landet och är helt beroende av bilen för att ta sig till jobbet och barnen till fritids aktiviteter får en enklare vardag.

Vi har inte fått allt som vi önskar men vi har fått till en bra budget som fokuserar på äldre, sjuka, utsatta och alla som bor på landsbygden. Detta är vi stolta över men inför nästa år hoppas vi att alla Allianspartierna kan förhandla fram en gemensam budget. Sverige behöver en ny regering som fokuserar på att förbättra välfärden samtidigt som vi får fler människor i jobb.

Magnus Jacobsson (KD)

Riksdagsledamot

Roland Utbult (KD)

Riksdagsledamot