EU-toppmöte.
EU-toppmöte.

Hög tid att ompröva hela EU-samarbetet

Debatt: EU urholkar den svenska modellen

ANNONS
|

Sverige har nu varit medlem i EU i över 20 år. EU som skulle skapa gemenskap kring fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor och ge bättre välstånd för medborgarna. Men istället kan vi se hur svenska arbetsvillkor försämrats genom lagar och direktiv, hur lönerna urholkats och våra kollektivavtal satts ur spel. Arbetslösheten har hållits uppe på höga nivåer.

År 2007 beslutade EU:s arbetsdomstol att kräva svenska fackförbund på stora skadestånd för ”olagliga stridsåtgärder” mot det lettiska byggföretaget Laval. Företaget hade kringgått svenska kollektivavtal genom att istället låta teckna ett lettiskt avtal som gav mindre än 14000 kr i månaden. Ett åtgärdspaket som från 2017 skall börja se över reglerna kring Lex Laval, är underställt EU-rätten och måste även fortsättningsvis bara innehålla de minimivillkor som EU beslutar kring. Svensk arbetsmarknad styrs alltså i praktiken fortfarande av EU-tjänstemän. Domen har blivit vägledande för hur arbetsmarknaden fungerar idag. Utlandsregistrerade företag utan kollektivavtal och med dåliga arbetsvillkor kommer allt längre in på den svenska arbetsmarknaden, bland annat i bygg-, transport och åkeribranschen.

ANNONS

Även svenska industriarbetare tvingas till försämrade villkor när bemanningsbolag utnyttjas för att hyra in arbetare som sällan har gemensamma kollektivavtal. Det är ett fritt fall nedåt mot lägsta löner och försämrade arbetsvillkor. Samtidigt har storkapital och banker berikat sig på bekostnad av löntagarna. Ojämlikheten ökar kraftigt även i Sverige. De tio rikaste procenten äger över 70 procent av vår gemensamma förmögenhet. Den svenska modellen, där arbetarrörelsen i kamp genomfört ett starkt social- och sjukförsäkringssystem i kombination med trygga arbetsvillkor, har varit ett framgångsrikt välståndsrecept som urholkas idag. Det samtidigt som vi vet att riktade offentliga investeringar i bostadsbyggande, utbyggd infrastruktur samt utbildning och sjukvård, är en modell som fungerar.

Det nyliberala EU-samarbetet har varit förödande för svensk arbetsmarknad och urholkat svenska arbetsvillkor. Vi värnar gärna internationellt samarbete och frihandel, men inte när det innebär försämrade arbetsvillkor, otrygga arbetstillfällen och fortsatta avregleringar på arbetsmarknaden. EU-samarbetet gynnar idag konsekvent företagens villkor på bekostnad av människors välstånd. Svenska arbetare tvingas konkurrera med sina arbetsvillkor istället för med innovation och ökad produktivitet.

Vi är med och tar de strider som är nödvändiga för att inte svensk arbetsmarknad ska urholkas allt mer. I Uddevalla kommun har vi varit med och fattat beslut om att företag med kollektivavtal skall väljas i första hand vid direktupphandling. Men ska vi kunna vända utvecklingen är det hög tid att ompröva hela EU-samarbetet.

ANNONS

Ewy Gahnström Vänsterpartiet

ANNONS