Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Stefan Bennhage

Höj lönerna inom vården till Norges lönenivåer

Så mycket skulle det kosta att lyfta sjuksköterskornas löner

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bland de 73 punkterna i Januariöverenskommelsen finns inga radikala grepp för att lösa vårdkrisen. Endast sedvanlig politisk retorik.

Den väckarklocka, som Leif Östling, tidigare koncernchef Scania, och Björn Rosengren, tidigare näringsminister S, lät ringa i i sin debattartikel i SVD Debatt den 21 april 2018 under rubriken "Politikerna är vårdens stora problem" har klingat ohörd vad åtgärder beträffar. Artikeln belyste bland annat löneutvecklingen, lönenivåer och lönejämförelser inom vården.

I en strid ström kommer rapporter om brist på personal som gör att vårdavdelningar måste stängas, operationer ställas in och patientsäkerheten äventyras. Behovet av välutbildad vårdpersonal måste lösas. Hur kan dragningskraften till dessa så viktiga yrken stärkas? Som de nämnda debattörerna påpekade har vårdpersonalens villkor kraftigt släpat efter i jämförelse med andra yrkesgrupper, framförallt inom näringslivet och privat verksamhet. En tankeställare fås genom att jämföra några genomsnittslöner i vårt grannland Norge med våra motsvarande.

För att nå konkurrenskraftiga attraktiva löner för den svenska vårdpersonalen måste villkoren förbättras rejält. Här bredvid presenteras en beräkning av utfallet efter skatt enligt 2019 års skattetabell kolumn 1. De lägre månadslöner gäller svenskt genomsnitt och de högre motsvarande norska. För båda gäller löner år 2014.

Löneskillnader Sverige-Norge
Yrke Lön Sverige Lön Norge Skillnad (%)
Läkare 46200 82000 78
Sjuksköterska
- allmän 31700 42300 33
- specialist 43500 48150 40
Undersköterska 25500 38500 51

Om vi utgår ifrån att den skillnad som blir kvar om vi höjer lönerna till de norska utnyttjas till inköp av varor i Sverige betalas moms på dessa, Det sänker då den faktiska lönehöjningskostnaden med motsvarande belopp.

Räkneexempel höjd lön till norsk nivå
Yrke Bruttolön Skatt (%) Nettolön
Höjd läkarlön 82000 44 45920
Höjd lön allmän sjuksköterska 42300 29 30020
Höjd lön specialist 48150 32 32583

Givetvis rör sig lönehöjningarna till norsk nivå om stora belopp. Enligt Vårdfokus fanns det år 2015 i Sverige 140 158 legitimerade sjuksköterskor. Den årliga merkostnaden blir cirka 16,8 miljarder, vartill kommer arbetsgivaravgift med cirka 6,7 miljarder, sålunda totalt cirka 23,5 miljarder kronor.

Syftet med min insändare är att lyfta fram vikten av att politikerna går från retorik till en handlingsplan hur vårdyrkena skall bli attraktivare och lönemässigt konkurrenskraftiga för att säkerställa framtida behov.

För regeringen gäller att i allt högre omfattning prioritera. Kärnverksamheterna som vård, skola och omsorg liksom försvar och rättsväsendet måste i första hand få sitt. På område efter område måste staten och den offentliga sektorn omorganiseras och effektiviseras. Det finns inte outsinliga resurser, som vissa partier tycks tro. Ibland kommer det dock ljusglimtar från vårdsektorn. Senast hade GP den 8 februari en artikel om en större omorganisation som skulle ge Sahlgrenskas bröstcancercentra förbättrade förutsättningar. Det är precis sådant vi behöver!

Lennart Svensson

Uddevalla