Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Höjning av sjöbodsarrende ett juridiskt omöjligt förslag

Det finns vägledande beslut som Orust kommun inte kan rucka på.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Majoriteten på Orust kommer med den ena paniklösningen efter den andra. De stora partierna som nu ingår i majoriteten har inte infriat några av sina vallöften ännu. Det senaste förslaget om att höja arrendeavgiften för marken under sjöbodarna är ogenomtänkt och naivt.

Som markägare har kommunen inte gjort någonting för att förbättra eller förhöja värdet på den marken. Det är sjöbodsägarna som har skapat attraktiviteten genom att bygga och sedan underhålla sjöbodarna. Skulle det vara obebyggd mark så är värdet på mark som inte är jordbruk, industri eller boende knappast värd mer än fem kronor per kvadratmeter. Med nuvarande strandskyddsregler lär det heller inte gå att sälja några stenhällar eller en vattenyta.

Nu när brofrågan är aktuell så kan Vägverket upplysa om att den kommunal mark som behöver inlösas eller göras vägreservat utav kommer att betalas/ersättas med omkring det värdet. Att höja arrendet bara för att kommunen behöver mer pengar är inte ett skäl som Arrendenämnden kommer att acceptera.

Att höja arrendet för att därigenom höja avkastningsvärdet för att kunna göra en fastighetsreglering eller friköp av 30 – 50 kvadratmeter för mellan 600 000 – 2 000 000 kronor är inget annat än ett naivt och illa förberett förslag. En av de ledande inom majoriteten sa på kommunstyrelsesammanträdet att detta ärende har pågått sedan 2013 och det är nu dags för beslut. Konstigt att man inte har hittat några prejudicerande domar under de åren.

Arrendenämnden i Göteborg – Hovrätten – Högsta Domstolen Nytt Juridiskt Arkiv, år 2013, sidan 491: Domen blev att arrende kan bara höjas enligt konsumentprisindex. Det dömde Hovrätten, Högsta Domstolen vägrade prövningstillstånd och därmed står Hovrättens dom fast.

Synd att man slösar tid och pengar på något som aldrig kommer att kunna genomföras.

Kent Kihl