Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Snabbt och säkert bredband är inte ett särintresse utan avgörande för Sveriges framtida digitalisering. Bild: CHRISTINE OLSSON
Snabbt och säkert bredband är inte ett särintresse utan avgörande för Sveriges framtida digitalisering. Bild: CHRISTINE OLSSON

Har Anders Ygeman gett upp om bredband till alla?

Nyligen talade digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) om målet att nå 95 procent av befolkningen senast 2020 som ”rökt”.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi som arbetar hårt med att ansluta hushåll och företag runtom i landet, är nu oroade att ministern är beredd att tulla på de nationella bredbandsmålen och ge landsbygden sämre förutsättningar till utveckling.

Enligt bredbandsstatistiken har 8 av 10 hushåll i länet tillgång till snabbt bredband via fiber, vilket ger intrycket att målet nästan är i hamn. Men bakom de där sista procenten gömmer sig de mest utmanande delarna av landsbygden med långa sträckor mellan fastigheterna.

Hur kunde det bli så att det mål som länge kändes så nära plötsligt beskrivs som fjärran? Vi menar att det beror på att fiberutbyggnaden har saknat tillräcklig koordinering och offentlig styrning.

Nu är vi oroliga för att det senaste årets inbromsning ska leda till att Ygeman väljer att justera ner bredbandsmålen, som säger att 95 procent av befolkningen ska ha 100 Mbit/s senast 2020 och att 98 procent av befolkningen ska ha 1 Gbit/s senast 2025. Vi är övertygade om att bredbandsmålen går att nå och efterfrågar därför:

• Att regeringen avsätter ytterligare stöd till bredbandsutbyggnad. Enligt både branschbedömningar och statistik från Post- och telestyrelsen kommer det behövas 3–4 miljarder kronor per år för att nå de nationella målen till 2025.

• Att offentliga aktörer och lokala byalag, med fokus på samhällsnytta, ges det stöd de behöver för att fortsätta bidra till utbyggnaden. Vi håller med Post- och telestyrelsen som i sitt förslag inför nästa bredbandsstöd vill se större inslag av offentlig styrning till vilka områden i Sverige pengarna hamnar. Men det får inte bli på bekostnad av att kommuner eller föreningar inte kan fortsätta bygga nät som gagnar hela samhället. Stödet måste utformas så att stadsnät och byanät kan ta del av kommande stödprogram på lika villkor.

Slutligen vill vi poängtera att frågan om bredbandsutbyggnaden på landsbygden inte är en fråga som enbart berör de som bor utanför tätorter. Myndigheter, regioner och kommuner men även näringslivet är beroende av att kunna nå sina invånare och kunder för att lyckas med sin digitaliseringsomställning. Att säkerställa likvärdig tillgång till en snabb och framtidssäker uppkoppling är därför inte ett särintresse utan avgörande för Sveriges fortsatta digitalisering.

Mikael Ek

vd på Svenska Stadsnätsföreningen

Anna Johansson

projektledare Byanätsforum

Tommy Nilsson

projektledare Byanätsforum