Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pernilla Irewährn
Pernilla Irewährn

Har din snickare en F-skattsedel?

Pernilla Irewährn: Se till att anlita hantverkare med rätt kompetens!

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sommar är högsäsong för renoveringar och tillbyggnader. Det gäller inte minst den här sommaren. Från och med den 1 juli införs ett nytt undantag från kravet på bygglov för att uppföra en altan vid ett en- eller tvåbostadshus. Regelförenklingen lär få till följd att fler villaägare bestämmer sig för att bygga ut.

Sveriges Byggindustrier ser positivt på lagändringen. För många små och medelstora företag är ”semesterveckornas” renoveringar och tillbyggnader en betydelsefull inkomstkälla. Samtidigt vill vi som branschorganisation påminna om att du som renoverar blir byggherre i förhållande till entreprenören. Därför har vi tagit fram en checklista vars syfte är att motverka svartarbete och uppmana till sund konkurrens. Du som renoverar med hjälp av en entreprenör bör tänka på följande:

• Kontrollera att företaget har F-skattsedel.

• Be om referenser för liknande arbeten och ta reda på hur arbetena har utförts.

• Förskottsbetalning rekommenderas inte utan särskilda skäl - till exempel vid stora materialinköp.

• Ibland förekommer frivillig eller obligatorisk behörighet för utförande av arbete enligt gällande branschregler.

• Undersök om den som ska utföra arbetet har sådan behörighet.

• Undersök om företaget är medlem i någon branschorganisation. Risken för konkurs är lägre för medlemsföretag än för företag som inte är medlemmar.

• Kontrollera att den som befinner sig i ditt hem kan legitimera sig med ID06, byggbranschens eget system för ID-kontroll.

Konsumenttjänstlagen kräver i sin tur att arbetet utförs fackmässigt. Som entreprenör måste man utgå från att konsumenten inte är fackman när det kommer till exempel plattläggning. Därför ska entreprenören som arbetar i någon annans hem ta följande ansvar:

• Entreprenören måste informera och avråda om ett visst arbete inte är till rimlig nytta för konsumenten.

• Informera konsumenten om vilken personal som planeras utföra arbetet.

• Informera konsumenten löpande om arbetet och ekonomin i projektet.

Entreprenören är ansvarig för arbetsmiljön i konsumententreprenader. Tas flera olika hantverkare in blir dock privatpersonen ansvarig.

Vid småhusentreprenader, tjänster som utförs vid uppförande eller tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, är det inte tillåtet att begära förskottsbetalning. Vid övriga konsument-entreprenader kan parterna avtala om en betalningsplan på grund av särskilda skäl.

Båda parter ska noggrant gå igenom arbetets omfattning innan avtal tecknas. Klargör vilket arbete som ska utföras, kom överens om prissättning och gör upp om tiden för projektet. De flesta hantverkare är ytterst professionella. Men om ett arbete försenas eller blir fel har kunden stora rättigheter att begära rättning. Därför är det extra viktigt oss i för bygg- och anläggningsbranschen att uppmuntra till ordning och reda. Lycka till med renoveringen!

Med vänlig hälsning,

Pernilla Irewährn

Verksamhetschef Byggnadsindustrierna Bohus Norra Älvsborg