Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Anders C Nilsson (S) i Lysekil Bild: Ulf Blomgren
Anders C Nilsson (S) i Lysekil Bild: Ulf Blomgren

Har politiker den kunskap som krävs för uppdraget?

Anders C Nilsson (S): Så kan vi göra demokratin bättre i Lysekil

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi har inför denna mandatperiod minskat nämnderna med fyra personer. Det fanns önskemål hos en del partier att minska ännu mer. Jag tycker att det är bra med 18 personer i nämnderna. Det ska vara fint att vara demokratiskt aktiv och jag har inget emot om det inom alla partierna finns intern konkurrens om vem som får uppdragen, så högre krav kan ställas på de förtroendevalda.

Inom föreningslivet har många ledare gått olika utbildningar för att kunna leda en grupp. I demokratins tjänst så har många ingen utbildning alls i att leda en kommun. De flesta beslut som politiken tar påverkar invånare och anställda. Det pratas ibland om man är missnöjd med olika politiker. Något som många gånger är befogat. Men vem ska ta de ledande rollerna istället? Att sitta i en nämnd eller styrelse och vara borta från jobbet någon gång i månaden för demokratins tjänst tro jag de flesta arbetsgivare och arbetskollegor köper utan problem. Men vad händer om man regelbundet är borta. Då kan personen kanske inte ta arbetsuppgifter på jobbet som kan leda till högre lön. I Lysekils kommun har vi idag bara en som har en heltidstjänst som politiker, resten kombinerar politiken med studier, arbete eller är pensionärer. Jag tycker att de förtroendevalda ska prägla hur övriga samhället ser ut. Då måste även förutsättningar finnas för det. Idag är det ingen merit att vara ledande politiker.

Jag är idag ordförande i Lysekils kommuns valberedning och jag hoppas den som blir ordförande i valberedningen nästa mandatperiod presentera ännu bättre uppsättningar förtroendevalda från samtliga partier. Jag är inte orolig för att partierna skall fixa fram olika namn till de olika uppdragen. Utan jag är mer orolig om de som väljs har tillräcklig kunskap om vad ett kommunpolitiskt uppdrag innebär. Där har varje parti ett ansvar att utbilda sina kandidater bland annat därför partierna få partistöd. Men idag klara inte alla partier av detta ansvar. Eftersom partierna inte klara av detta få kommunens tjänstepersoner kommer också behöva hjälpa till med utbilda politikerna.

För att leda till exempel ett handbollslag, fotbollslag eller ishockeylag så bra som möjligt försöker klubbarna ofta se till att det blir flera ledare runt laget för att de ska kunna hjälpa varandra. Jag hade velat sett ett mer teambaserat ledarskap i nämnderna där ledamöterna tar mer plats. Samt att jag skulle vilja förstärka ordförandeledarskapet i nämnderna. Jag skulle på sikt vilja utöka nämnderna så de har två vice ordförande, istället för som idag, en vice som tillhör oppositionen. Vill ha en som stöttar upp ordförande och kan komplettera varandra som ett team med styrkor och brister. Att vara ordförande i en nämnd är en ganska utsatt position och tar rätt mycket tid. Detta är några konkreta förslag på framtida satsningar jag skulle vilja se på demokratin i Lysekil och som jag hoppas olika partier funderar över.

• Politiskt ledarskapsprogram till partiernas gruppledare och nämndordförandena och vice.

• Mer utbildning för nya politiker i hur en kommun funkar.

• Inrätta någon form av dialogforum mellan barn och unga med politiker. Då det är få aktiva ur den yngre generationen.

• Utöka med en vice ordförande till i varje nämnd (ej ks).

Anders C Nilsson

Aktiv kommun och regionpolitiker för socialdemokraterna i Lysekil